Как да накараме бебето да проговори

Пет стъпки към успеха

Когато бебето за първи път каже „та-та“ или „ма-ма“ – светът потъва под краката ви. До този миг обаче има дълъг път. И всяка майка се опитва да го извърви някак по-бързо.

Татяна Турбал, майка на две деца, разказва как се е справила със задачата. Благодарение на натрупания опит с по-голямото, малката ú дъщеря проговаря сравнително бързо.

Подготовката започва рано, почти от самото раждане. В началото това били само монолози, но майката не се уморявала да бърбори на бебето, без да губи търпение. Приказвала му и го наблюдавала.
Усилията ú не отишли на вятъра. Още на 1 година и четири месеца детето започнало да повтаря прости думи – “вода“, „ам“, „лампа“.
Три месеца по-късно без проблем казвала „куче“, „кола“, а на 2-годишна възраст вече говорила с прости думи и успявала да се справи и с трудното „р“ .

Ето съветите на Турбал:

1. Не спирайте да му говорите

Докато бебето бодърства, е добре да му говорите, пеете, да общувате с него, Дори и да сте убедени, че то нищо не разбира. В началото то наистина не разбира, а след това започва да схваща, какво му казвате, но в отговор мълчи. Нека това не ви обезкуражава.

Радиото и аудиозаписите не могат да заменят живото общуване.
За да се развие речта, на детето му е нужен вербален жив контакт. То подражава и имитира. Затова е важно всички да помагат и да се включат – родители, по-големи братя и сестри, баба, дядо и роднини.

Когато те му говорят, то трупа активен запас от думи. И постепенно той се доближава до този на възрастните, когато хлапето навърши 5 години.

2. Не се притеснявайте да се държите като глупачка 

Надувайте бузи, бръмчете, съскайте, разтягайте устни в широка усмивка. Тези звуци забавляват бебето.
То пробва да ги повтори, а това е много ценно за развитие на артикулационните мускули. И е важна стъпка към речта.

3. Повтаряйте многократно

В началото повтаряйте прости и кратки думи с еднакви срички – „та-та“, „ма-ма“, „ба-ба“. Като игра. Без настояване и без напрежение.

1 2

Подобни статии

Top