Как да отучим детето да става много рано

Вижте няколко начина, с които детето ви да не ви буди в ранни зори

05:00 часа сутринта е, а то вече се е изправило в легълцето и ви гледа хитро, докато вие не можете да отворите очи. Как да промените ситуацията така, че да не посрещате изгрева всяка сутрин?

През пролетта, за разлика от зимата, когато всички обичат да си поспиват повече, много хора, особено най-малките се будят по-рано. Ето кои са най-честите причини за ранното ставане при децата:

Рано се съмва. С настъпването на пролетта светлината озарява небето по-рано и лъчите неминуемо будят малките деца.

Режимът е разбъркан. Прекалено късното или прекалено ранно приспиване, краткият или пък много дълъг дневен сън могат да объркат нещата и хлапето да се събуди доста по-рано от предвиденото.

Дискомфортни ситуации – протеклият памперс, сухият въздух в спалнята или гладът могат да саботират поспиването.

Скок в развитието. Детето активно пълзи, прохожда и добиа нови навици и умения, които може да повлияят на съня му.

Болест или пробиване на зъбите – тук нещата са очевидни: неприятните усещания, свързани с болка, пречат на спокойния сън.

 

Всяко събуждане преди 05:00 сутринта се смята за нощно прекъсване на съня, а не за нормално начало на деня. Между 05:00 и 06:00 часа е т. нар. „сива зона“, която за повечето деца също е нощ, но някои ранни пиленца стават именно в този промеждутък.

От 06:00 до 07:00 часа сутрин е абсолютно нормално време за детското събуждане. Но е много важно да се обръща внимание на настроението на детето: Ако то е бодро, весело и иска да закусва с желание, значи се е наспало добре и събуждането е нормално. Ако обаче детето е сънено, вяло и капризно, явно е станало прекалено рано. И ако му се доспи час-два, след като е станало, най-разумно е пак да си легне, защото най-вероятно не си е доспало през нощта.

Ето как да накарате малкото да поспи още малко и да не ви буди с първите петли:

1 2

Подобни статии

Top