Как да премахнем дъвка от дрехи – ето няколко лесни начина

Сигурно сте чували, че в Сингапур има закон, който забранява производството и продажбата на дъвки, а глобата за изплюта на земята дъвка е цели 500 долара. Ако ви се струва прекалено, значи никога не сте попадали в неприятната ситуация да стъпите или още по-лошо, да седнете на дъвка.

За съжаление досадните дъвки се махат трудно, а по дрехите оставят ужасни петна. Вижте как да се справим с проблема сами в домашни условия и да спестим малко време и пари от химическото чистене.

1. Как да махна дъвка от дънки с гореща вода

Два метода за дрехи от деним и всякакви панталони от здрави платове

– чрез накисване

Накиснете дънките в много гореща вода. Разбира се повредения участък на дрехата трябва да остане откъм горната страна и водата да го покрива. После с нещо остро изстържете дъвката. По-голямата част от нея се маха лесно, а остатъците по денима може да отстраните с четка за зъби.

– чрез заливане

Сварете малко вода в чайник (или термокана) и залейте повреденото място на дънките. Пуснете струята вряла вода директно върху дъвката (не около нея). Оставете за минутка парата хубавичко да удари и дъвката да омекне добре. После отстранете с четка за зъби като движите само в една посока.

2. Как да премахнем дъвка от кожено яке с лед

Методът е подходящ за дрехи и чанти от естествена и изкуствена кожа

Замразете дъвката с кубче лед. Търкайте с леда върху нея, докато се втвърди. За да не замръзнат пръстите ви дръжте ледчето през салфетка. Щом дъвката стане достатъчно твърда пристъпете към внимателно отстраняване. Може да използвате нож за масло, опакото на ножиците или друг тъп инструмент, с който не бихте разрязали или надраскали кожата. Отстранете с пръсти през хартиена кърпа.

После почистете мястото с памучен тампон. Добре е тампона да е напоен със специална течност за почистване на кожа, но ако нямате такава може да използвате глицерин или тоалетно мляко. След това вземете парченце тиксо. Залепете върху остатъците от дъвката и дръпнете рязко. Повторете няколко пъти докато се изчисти всичко. Накрая отново почистете с тампона и якето ви ще е като ново.

3. Как да отстраним дъвка чрез замразяване

Подходящо за дрехи, които се свиват при пране в гореща вода (от памук, лен и др)

Сгънете повредената дреха и я поставете в найлонов плик, така че дъвката да остане отгоре. Внимавайте да не залепне към стените на плика. Ако нямате достатъчно голям плик, може да поставите дрехата върху обикновена торбичка направо във фризера. След това изчакайте дъвката да замръзне и отстранете с тъп нож, за да не скъсате материята.

Направете го колкото е възможно по-скоро след изваждането на дрехата от фризера. Дъвката не бива да омеква и да се разтяга, но ако това все пак се случи, поставете дрехата отново във фризера или опитайте да замразите дъвката с кубче лед.

4. Как да махнем дъвка с ютия

Методът е подходящ за дрехи от тънки материи

Сложете парче картон върху гладачната маса. Може да използвате капака на кутия от обувки например. След това поставете повредената дреха с дъвката надолу, т.е. към картона. Пуснете ютията на средни настройки (не много гореща), за да не изгорите фината материя. Започнете да гладите докато дъвката не прилепне към картона.

1 2

Top