Как да се грижим за кожата си през зимата?

След слънчевите месеци и отпуски,

прекарани на плажове или дълго време на открито без слънцезащитна грижа, през есента и зимата усещаме сухотата на кожата си. Появили са се неприятни пигментни петна на фотоекспонираните зони, фини бръчици, лунички и белези от акне.

Студените месеци на годината са моментът, който е подходящ за извършване на естетични процедури за третиране на тези кожни проблеми и несъвършенства, казва д-р Рени Андасорова, специалист по кожни и венерически болести.

По нейните думи  са подходящи комбинираните програми – химичен пилинг и избелващи локални средства, както и лазерен пилинг и фотоподмладяване.

„Тези процедури водят до регенериране на кожата, тя възстановява равномерния си тен, бръчките и белезите се минимизират. Признаците на стареене на кожата намаляват и тя изглежда по-млада и свежа“. 

Когато се прилагат тези методи обаче, задължително е да се добави хидратираща грижа и фотозащита, за да се задържи ефектът на процедурата, съветва дерматологът.

Редица заболявания, свързани със сухота на кожата и съпътстващ сърбеж, през зимните месеци се нуждаят от локални процедури с хидратиращо и омазняващо действие, напомня д-р Андасорова. Използват се измивни гелове, лосиони, обогатени с омега киселини, емолиенти.

„Рецидивират оплаквания на пациенти с хронични екземи, атопичен дерматит, псориазис, ихтиозис. През зимния сезон особено се влошават хората, страдащи от перниони, болест на Рейно, студова утрикария или т. нар. „студови алергии.“

1 2

Подобни статии

Top