Как да спорим без това да доведе до развод

Психолози с рецепта за споровете в брака

Дори и в най-стабилния брак се случва от време на време да има конфликти между партньорите. В подобни ситуации е важно колко меко, без последствия и обиди да подходите към спора, смятат психолози, пише Huffington Post, цитиран от noviteroditeli.bg.

Вижте препоръката на лекарите за това как да се карате без особено травмиращи последствия.

За да не разрушите брака и да не навредите на съпруга, партньорите дори в момент на спор са длъжни да намерят правилните аргументи и да следят за тона на своето общуване, отбелязват психолози.

Ако чувствате напрежение и необходимост да обсъдите постъпките на близкия човек, започнете разговора меко, без агресия. Когато започвате диалог с гневни атаки, вие не решавате, а задълбочавате конфликта“ е мнението на Лесли Петрук, оглавяваща консутационния център The Stone Center for Counseling and Leadership.

Друг експерт в областта на отношенията, семейният психотерапевт Аманда Деверич заявява, че е полезно за брака да умееш да отложиш изясняването на проблема „за по-добър момент“.

По думите на специалиста, невинаги спорът трябва да се реши веднага – обратно, ако е избухнала бомбата, понякога по-доброто решение е да отложите разговора, когато димът се е разсеял. „Така ще успеете да се спасите един друг от резки, необмислени и обидни думи. Поговорете за всичко, когато станете готови“, пояснява Деверич.

Споровете и недоволството в брака често възникват заради несъответствия в представите за семейния живот, според психолози. Те твърдят, че взаимоотношенията биха били много по-прости, ако хората умеят трезво да оценяват живота и да не преувеличават своите очаквания.

Приемете факта, че някои проблеми, независимо от всички положени усилия, никога няма да бъдат решени. Идеални хора няма, всеки има свои особености и недостатъци. С някои от тях е необходимо просто да се примирим“, дават съвет експерти по взаимоотношенията.

Подобни статии

Top