Как да сварим перфектните великденски яйца

Наближава Голямото великденско боядисване на яйца

Може би ви се случвало да сложите 20 – 30 яйца и една значителна част от тях да се напукат или белтъкът им да изтече във водата.

Перфектно сварените яйца изискват много повече усилия и внимание, отколкото предполагате.

Перфектно свареното яйце е с идеална консистенция и нито се рони, нито се разтича, когато го обелим. Жълтъка трябва да си остане жълт, а не да синее, също така той трябва лесно да се отделя от белтъка. Това се постига с прецизност във времето за варене.

Ето какво трябва да направите, за да сварите вкусни яйца, които да не се напукат при варенето:

Поставете яйцата в тенджера със студена вода, която да ги покрие един пръст. Не варете твърде много яйца наведнъж, също така използвайте подходящ съд според броя им, така че те да покрият дъното и да не се търкалят насам-натам по време на варенето.

Сложете тенджерата на силен огън и изчакайте водата да заври. Ще познаете този момент, когато яйцата започнат да потракват в тенджерата.

След като това се случи имате два варианта:

– да сварите идеалните рохки яйца или да ги приготвите като за Великден – твърдо сварени.

Ако искате рохки яйца изключете котлона, включете таймера и оставете тенджерата за още няколко минути, покрита с капак.

От това колко време яйцата ще останат в тенджерата зависи тяхната твърдост. За мека, течна сърцевина – са достатъчни 3 минути. Ако не искате да са съвсем рохки ги оставете за не повече от 5 мин.

За перфектните великденски яйца са ви нужни 10 мин. Само не забравяйте, че това време се засича от момента, в които водата заври.

Подобни статии

Top