Как да видим кои приложения крадат данните ни от Фейсбук?

Ако някога сте отваряли приложение и сте избирали опцията „Влез с Facebook“, вместо да създадете нов профил, има вероятност хората или компанията, които стоят зад това приложение, да знаят доста неща за вас.

Според Facebook, всяко приложение, в което влизате, се сдобива с вашия пол, мрежите, към които сте се присъединили, потребителското ви име, пълното ви име и вашата снимка. Те също така получават достъп до вашите приятели и друга публична информация в профила ви, пише CNBC.

Този проблем е в центъра на скандала с Cambridge Analytica, в който социалната мрежа бе въвлечена. Аналитичната компания е успяла да получи достъп до личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook чрез приложение под формата на тест, без знанието или одобрението на самите потребители, информира profit.bg

Авторът на тестa не е трябвало да предава тази информация, но тогава Facebook все още не разполагала с техническите мерки, за да го предотврати. Cambridge Analytica впоследствие използвала тази и друга информация, за да създаде подробни психологически профили на потребителите на Facebook и да таргетира политически реклами към част от тях, според публикации на Observer и New York Times.

Ето как можете да видите кои приложения разполагат с вашите данни и как да ги премахнете:

1 2

Подобни статии

Top