Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?

Когато говорим за косата, всеки е склонен да похарчи колкото е необходимо за перфектния й нюанс, стига той да е траен. Но не всичко зависи от боята за коса. Ние самите можем да направим нещо, за да задържим цвета по-дълго.

Когато си боядисваме косата, пигментът остава затворен вътре в косъма. Но всичко, което може да повдигне кутикулата на косъма и да позволи на частиците от пигмента да се отделят, разбира се, избелва красивия цвят.

А един от най-големите виновници за избледняването на боята е водата. Тя разтваря пигмента и кара цвета да избледнява по-бързо. Но това съвсем не значи, че за да запазим цвета на боядисаната коса, трябва да мием косата си по-рядко от нормалното. Защото можем да направим няколко неща:

1. Да носим шапка независимо от сезона:

Предпазването на косата от различните атмосферни условия помага да се намали формирането на свободни радикали, атоми и молекули, които допринасят за избледняването на цвета.

Например, когато през лятото сме навън за дълго време, е добре да носим широкопола шапка или да ползваме продукт за коса, който абсорбира UV лъчите и филтрира част от тях.

Такива са продуктите, съдържащи бензофенол-3 или -4, поликартениум-59, цинамидопропилтримониев хлорид и бутил метоксидибензоилметан.

2. Да помислим още веднъж преди да се боядисваме в червено:

Макар и привличащи вниманието, червените нюанси на боите избледняват най-бързо, защото молекулите на червените пигменти са по-големи от кафевите и черните – и са най-нестабилни.

3. Да мием по-рядко косата си с шампоан:

1 2

Подобни статии

Top