Как децата по света празнуват рождените си дни? - DC news

Как децата по света празнуват рождените си дни?

Рождени дни. Или обичате да ги празнувате, или предпочитате да ги забравите. Те обаче се случват – независимо от това, което правим. От специфични ястия до прогнози за бъдещето – има много начини хората, и особено децата, да отбележат рождените си дни.

Ето няколко примера от всички краища на света:

Много култури отбелязват рождените дни на децата, като им позволяват да предсказват собственото си бъдеще. В Индия, например, се организира така наречената церемония по ориза.

Обикновено с нея се ознаменува първата изядена от бебето хапка ориз, което се случва на 7-8-месечна възраст. След като е официално захранено, детето трябва да си избере предмет от наредените пред него, които обикновено включват книги, пари, химикалка и много други. Смята се, че това, което избере бебето, ще определи бъдещата му професия.

В Китай подобна традиция е известна като Zhuazhou. За първия си рожден ден детето избира от селекция играчки и подаръци, които определят неговия път в бъдеще. Често след тази церемония се сервира ястие, известно като „дълголетна юфка“.

В Корея на първия рожден ден на бебето също му се предлага избор измежду разнообразие от храни и предмети. Празникът се нарича doljanchi, а рожденикът носи традиционно облекло. В Щатите пък вече се налага нова тенденция, която предполага на първия си рожден ден бебето да смачка собствената си торта и да си хапне от нея, посочва Huffingtonpost.

В Мексико рожденикът, независимо от възрастта му, трябва да забие лице в тортата, което е особено забавно за околните. В Ямайка пък празнуващите обикновено получават шепа брашно в лицето, когато не са нащрек.

У нас също съществува подобна традиция – обикновено рожденикът се полива с вода, за да му върви по вода. Семействата и приятелите на празнуващите в много страни (в това число Унгария и Италия) дърпат ушите им на големия ден – по веднъж за всяка година, която са отпразнували.

Идеята зад това? В знак на добри желания от рода на: „Бог да те благослови, да живееш толкова дълго, че ушите ти да стигнат до глезените“.

Източник: Profit.bg

Подобни статии

Top