Как Фейсбук профилът издава що за човек си?

Водещи пловдивски психолози разкриват какво говорят социалните мрежи за характера ни

Какви сме във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и останалите социални мрежи, и може ли да се съди от постовете и дейността ни в тях за това, какъв е характерът ни?

Репортер на DCNEWS зададе 14 еднакви въпроса на водещи пловдивски психотерапевти за това, как изглеждаме отстрани в Интернет.

Вижте какво ни отговориха Стоичко Миличин, Богдана Генова и Антоанета Петрова!

1. Може ли да се съди за даден човек от профилите му в социалните мрежи? Какво може да се разбере от един профил във Фейсбук например?

Стоичко Миличин: Един профил винаги може да даде представа за интересите на човека или по-скоро за това, как той би искал да изглежда в очите на другите. Когато човек иска да се представи като напълно свободен и щастлив, обикновено зад това се крие някакъв потиснат комплекс, който се опитва да маскира неговите лични проблеми. Такъв човек иска демонстрира пред другите: „Вижте ме, колко съм добре и колко съм щастлив, къде се храня, къде пия и какво правя!“

Богдана Генова: От профилите във Фейсбук може да се съди за ценностите, интересите, самооценката, степента на комуникативност, емоционалното състояние в момента, толерантност, критичност, способности, креативно и творческо мислене и др. За някои от тях зависи, доколко човекът споделя в мрежата.

Антоанета Петрова: Като цяло – и да, и не. Зависи по какъв начин ползва този човек Фейсбук. Някои, с цел показност, постоянно публикуват неща, които не са тяхната лична реалност. Но да, има и такива, които използват Фейсбук с цел и кауза – да изразяват себе си, да образоват, да помагат. А от един профил във Фейсбук могат да се разберат много неща – интереси, ценности, вярвания и убеждения, грамотност…

2. Има ли значение дали човек публикува често в социалните мрежи и какво говори това за него?

Стоичко Миличин: Колкото по-често качва постове, толкова повече свободно време има и толкова по-празен му е животът. Колкото по-рядко човек публикува, той качва всъщност неща, които са го впечатлили и са му донесли нещо. Когато човек публикува много често постове, явно няма с какво да си запълни деня.

Богдана Генова: По-активни в социалните мрежи са, разбира се, екстровертите, тези, които са по-отворени за комуникация. Възможно е по този начин някой да се опитва да компенсира липсата на комуникация в реалния живот. В повечето случаи такива хора общуват чрез статуси и картинки, които отразяват техните страхове, болки и комплекси. Има значение не само броят на постовете, а и тяхното съдържание.

Антоанета Петрова: Има значение. Една личност може да бъде много по-интересна и значима във Фейсбук, както и забелязана, ако не го прави редовно, всеки ден. Особено ако публикациите са на място, съдържателни и наистина интересни, ако са за нещо ново, касаещо бъдещето. Ако човек публикува прекалено често, това говори,че има нужда от принадлежност, внимание, одобрение, от подкрепа. Това може да е заблуда, търси се прикриване на чувства, емоции и проблеми.

1 2

Подобни статии

Top