Как името ни влияе на съдбата ни

Има ли връзка между името на човека и неговата съдба?

Парапсихолозите, разбира се, уверяват, че всички имена носят определена енергия. Но, неочаквано, съвсем наскоро тази теория бе подплатена с научни доказателства.

Име и външност

Група психолози от Еврейския университет в Йерусалим установи връзка между името и външността на човека. И така, оказва се, че по външността може да се отгатне името на човека – става дума най-вече за сънародници. Тук роля играят определени културни стереотипи. Феноменът, установен от израелските учени, бил наречен „Ефектът на Дориан Грей”, а резултатите от изследването били публикувани в Journal of Personality and Social Psychology, пише manager.bg.

Изследователите провели редица експерименти. В първият от тях участвали 70 жители на Израел, на които им било предложено да разгледат 25 цветни снимки на непознати хора и да решат кое от четири, предварително посочени им имена най-много подхожда на човека от всяка снимка.

В 30% от случаите доброволците съвсем точно познали името на неизвестното за тях лице от снимката – процент, доста по-висок, отколкото би трябвало да бъде според теорията на вероятностите, подчертават изследователите. Аналогичен опит бил проведен и със 115 французи. При тях, процентът на точно посочените имена бил още по-висок – 40%.

В хода на експеримента

станало ясно още, че прическата на човека от снимката оказва съществено влияние на честотата на отгатване на името. Всички снимки били разделени в три категории. На едните добре се виждали косата, ушите и шията, а чертите на лицето били размити.

На другите ясно се отличавали очите, бузите, носа и устата, затова пък косата и шията не се виждали. При третите, се виждали и лицето, и косата. Именно снимките от тази категория събирали най-много правилни отговори – средно, около 36%.

Учените открили

и друга интересна особеност. Когато на доброволците били предлагани снимки на хора от друга националност, броят на правилните отговори рязко намалявал. На базата на тези експерименти, изследователите успели да разработят специален компютърен алгоритъм, когото „научили” да открива съответствия между лицата на хората и техните имена.

Според един от водещите автори на изследването Йонат Цвебнер, всеки човек съхранява в съзнанието си определени стереотипи, свързани с имена. По тази причина ние неосъзнато изграждаме общуването си с околните под влиянието на тези стереотипи, което пък резонира на самите носители на конкретни имена. Цвебнер смята също, че хората си избират определен образ и стил на поведение в зависимост от името, което носят.

Но има случаи, в които някои хора се чувстват некомфортно с името си, доколкото то не съответства на вътрешното им състояние. Този дискомфорт може да е толкова силен, че в даден момент от живота си човек да промени името си. Например момиче, което не е особено амбициозно, може да се чувства неуютно с претенциозно име като Кристина да речем и да започне да се нарича Катя.

Подобни статии

Top