Как миришат болестите?

Болестите имат свои миризми, а хората са способни да надушат заболяванията, които се развиват в тялото. Това показват две независими проучвания. Изследванията са публикувани в медицинския журнал Psychological Science

Всеки ден тялото ни отделя различни миризми, но при развитието на заболяване клетките се променят и тялото започва да мирише на различни химикали.

Така например при туберкулоза на лимфните възли околните могат да почувстват в дъха на болния миризма на престояла бира. От устата, а също така и през кожата на един диабетик може да се усеща миризмата на гнили плодове или ацетон.

Неотдавна бе съобщено, че и злокачествените процеси стимулират излъчването на определени миризми. Специално обучени кучета могат да се използват при подушването на раково болни хора.

Хората също могат да надушват ракови заболявания.

„Години наред хората казват, че в близост до пациенти болни от рак, се усеща неприятна миризма. Една жена, която страда от рак на белия дроб, „надушила“ рак на простата при мъжа си. Тя признала, че е усетила миризма на гниене“, разказва д-р Джордж Прат от центъра за изследвания на сетивата.

Как миришат болестите?

Дъхът на болните от диабет мирише на ацетон
Хората, с проблеми с черния дроб имат дъх на сурова риба
При инфекции на пикочните пътища урината мирише на амоняк
Хората с рубеола имат мирис на прясно изскубани пера от домашни птици
Потта на шизофрениците мирише на оцет
Тифусната треска напомня миризмата на прясно изпечен хляб
Пациентите с жълта треска миришат на месо. 
Възпаление на лимфните възли мирише на остаряла бира

Подобни статии

Top