Как може да се замени частично бялото брашно в хлебни изделия с пресовки от роза?

УХТ – съорганизатор на научно-приложна конференция с международно участие в Пловдив

„Медицински, ароматни и ядливи растения и странични продукти при тяхната преработка (MAEP&WASTE): Използване и оползотворяване за устойчива и кръгова икономика“ (Medicinal, Aromatic and Edible Plants and their by-products (MAEP&WASTE): Utilization and valorization for a sustainable and circular economy). Това е темата на Научно-приложна конференция с международно участие, организирана съвместно от Университет по Хранителни Технологии-Пловдив и Българска национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика – Пловдив.

Акцентите в представянията на участниците ще бъдат в областта на анализите на натурални продукти – етерични масла, вина, водорасли и др., оползотворяването на отпадъци от индустриалното получаване на сокове, вино, ядливи масла и др.

Конференцията има за цел да послужи като форум за обмяна на опит и знание на бизнеса и науката и да представи последните новости в областта на медицинските, ароматичните и ядливите растения и отпадъците, генерирани при тяхната преработка за устойчива и силна кръгова икономика.

Специално внимание е отделено на използването на отпадъчни суровини от етерично-маслената индустрия и на емблематичната за България розово-маслена индустрия.

Ще бъдат представени доклади за влиянието на полифенолни екстракти от отпадъчни материали на розово-маслената индустрия върху растежа на пробиотични бактерии в киселите млека, антимикробна активност на тези полифенолни екстракти върху различните патогенни микроорганизми и наночастици, получени с помощта на екстрактите.

Фокусът на учените пада и върху приложението на отпадъчните суровини от розово-маслената индустрия като добавки за храна на домашни животни (бройлери, прасета и др.), както и за получаване на тестени хранителни продукти чрез замяна на част от бялото брашно с розови пресовки.

Застъпен е и проблемът с екстракция на биологично-активни вещества от растителни суровини чрез използване на иновативни зелени методи, прилагащи екстракция с втечнени газове или прегрята вода.

Конференцията беше планирана за края на март 2020 г., но с ограниченията в световен мащаб поради COVID-кризата беше отложена два пъти. Сега ще се проведе, а участие са заявили 64 учени. Освен наши ще се включат и техни колеги от Северен Кипър, САЩ, Австралия, Италия, Германия, Австрия, Гърция и Турция. Предвидени са 4 пленарни лекции, 20 кратки презентации и 20 постерни участия. Работният език на форума е английски.

Организаторите на конференцията искат да изкажат своята благодарност за подкрепата, която получиха от страна на бизнеса.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на конференцията. Тя ще се проведе на 9 и 10 септември в Гранд хотел Пловдив.

Подобни статии

Top