Как можем да трансформираме градовете на България?

Пловдив приема международна конференция с акцент качеството на градската среда

Широка публична конференция, посветена на оформлението на публичните пространства ще се проведе днес в Тютюневия град в Пловдив. Събитието ще представи методът ‘placemaking’, за създаване на качествена градска среда чрез подход отдолу нагоре, както и международен теоретически и практически опит от водещи европейски експерти.

“Placemaking connected” се организира от сдружение „BG Бъди активен“ и предвижда няколко тематични панела за изследване на състоянието на града и представяне на следващата стъпка за създаването на стратегия чрез информиран диалог за неговото бъдеще.

Градският живот е ежедневие за по-голямата част от населението на Земята (над 4 милиарда души живеят в градовете, по данни на Световната банка, като тенденцията е то да достигне 66% до 2050 г). Нарастването на градското население е съпътствано от много проблеми – свръхнаселеност, несигурност, замърсяване и общо влошаване на средата и качеството на живот.

От друга страна, разрастването на големите градове предизвиква обезлюдяване и западане на малките населени места, с всички произтичащи последици за устойчивото развитие. Така планирането и управлението на градовете и градските пространства изпъква като едно най-значимите предизвикателства пред обществата през 21 век.

Възникналите през последните десетилетия подходи за градско планиране и управление са вдъхновени от решения на локално ниво от долу нагоре, при които се цели мобилизирането на общностите и териториалните ресурси. Редица големи градове вече демонстрират постижения в тази насока.

Водещи експерти в градските стратегии споделят международен опит в подобни инициативи

За да споделят международен опит в подобни инициативи, в България идват водещи експерти в градските стратегии от Испания, Гърция, Холандия и Швеция. Специално за лекция в програмата на събитието пристигат Йерун Лавен & Рене Ройманс (Stipo NL, Ротердам); Ариадна Мигел Аменгуал (Община  Барселона); Вивиан Доумпа (Stipo Солун); Рамон Марадес (Марина на Валенсия); Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев);Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм); Виктор Касала (Община Братислава). В конференцията ще участват и български представители Ласка Ненова (БГ Бъди Активен), Ангел Бондов и Тодор Кесаровски (|Не|Формално), Илия Димитров (НУЛА32, Пловдив).

Подобни статии

Top