Каква е разликата между пости и диета?

Диетологът проф. Донка Байкова

разясни каква е разликата между пости и диета. Вчера започнаха 40-дневните Коледни или Рождественски пости. Проф. Байкова потвърди, че през последните години Коледните и Великденските пости се приемат за диета.

Но това изобщо не трябва да е така, категорична е тя. Диетичният режим е нещо, което вкарва хранителният модел на индивида в рамка, тоест в определени часове на денонощието как да се храни и какъв вид храна да използва.

„Поставяме се на диетичният режим заради наши лични цели“, обясни проф. Байкова. Постите обаче не са ограничителен режим от гледна точка на постигане само и определено на някаква поставена цел да се редуцират килограми, обясни тя пред novini.bg

„Уви, често пъти, аз като специалист, съм се сблъсквала с проблема с лица, които постят от гледна точка на постигане на определени килограми“, каза проф. Байкова. По думите й, за да се използват постите за редуциране на определени килограми, трябва човек да е много добре запознат как да комбинира и използва растителните храни с идеята да се насочат процесите към изгаряне на излишни мастни натрупвания.

„Ако консумираме, в дните, в които се лишаваме от мляко, млечни, месо, риба и яйца, растителни храни, но концентрирани такива – например хляб плюс високо калорийна добавка от маслини или големи количества ядки (в 100 грама ядки съдържат 650 – 690 калории), може да завишим приема на калориите“, заяви проф. Байкова.

Затова тя съветва хората,

1 2

Подобни статии

Top