Какви опасности ни дебнат във Фейсбук?

Водещи пловдивски психолози разкриват част от опасностите, на които може да се натъкнем в социалните мрежи

Какво говорят за нас профилите ни в социалните мрежи – Фейсбук, Туитър и Инстаграм? Предвидими ли сме в тях и как променят живота ни?  Какви са опасностите, които крият социалните мрежи?

Репортер на DCNEWS зададе еднакви въпроси по темата на водещи пловдивски психотерапевти. Ето какво ни отговориха Стоичко Миличин, Богдана Генова и Антоанета Петрова:

11. Как биха изглеждали профилите на четирите типа хора – холерици, сангвиници, меланхолици и флегматици?

Стоичко Миличин: Аз не смятам, че ще има разлика, защото всеки тип човек в социалните мрежи би представил себе си по начина, по който иска да изглежда, а не по начина, по който реално се чувства и се изявява сред останалите хора. Така че според мен няма да има разлика и чрез Фейсбук не бихме могли да определим дали някой е холерик, сангвиник, меланхолик или флегматик. Всъщност, ние бихме могли преценим, че той изглежда като такъв в социалната мрежа. Но нищо повече от това!

Богдана Генова: Преди всичко искам да уточня, че никой от четирите вида темперамент не се среща в чист вид. Може да се съди от някои черти, като например импулсивност, за преобладаването на някои от тях у даден индивид.

Антоанета Петрова: Ето как биха изглеждали профилите на различните видове темперамент според мен:

  • Флегматик – нищо не поства, пасивен; може да го чакаш доста;
  • Меланхолик – би публикувал тъжни постове – песни, статии – предимно депресиращи;
  • Сангвиник – активен, енергичен, ще коментира, лайква, ще поства;
  • Холерик – същото като сангвиника, но в по-бавно темпо и честота.

Какво разкрива профилът ни във Фейсбук?

12. Хейтърите в социалните мрежи. Много често те са съвсем нормални хора в ежедневието. Защо мрежата изкарва най-лошото у тях?

Стоичко Миличин: Те са потиснати хора в ежедневието и не са съвсем нормални. Това, че не е видимо с просто око, не означава, че те нямат същия проблем в живота си. Още повече, че много комплекси се избиват, но това е по-добрият вариант, отколкото да се отдадат на домашно насилие, например.

Има хора, за които хейтърството е моментно състояние – нещо ги е ядосало и това е нещо моментно, но не може да е нещо постоянно. Или пък може в реалния живот да имат някакъв проблем. В мрежата такива хора обикновено ги блокират и те започват да пишат през фалшиви профили.

Богдана Генова: Не бих казала, че такива хора се държат по абсолютно различен начин в ежедневието. Въпреки, че все по-рядко могат да останат анонимни в Интернет пространството, там те се чувстват по-смели, отколкото при комуникация „очи в очи“. Дълбоко спотаен страх, несигурност, болка – това се крие зад агресията и омразата.

1 2

Подобни статии

Top