Какво да правим, когато детето не иска да яде

Пълноценното хранене има решаваща роля за нормалния растеж и развитие на детския организъм. И естествено всеки родител се стреми да осигури разнообразна и здравословна храна. Но понякога има периоди , в които апетитът на децата силно намалява. Това може да продължи с дни и да стане причина за сериозно напрежение в семейството.

В такива случаи първо се препоръчва посещение при лекаря. Ако той покаже, че детето се развива нормално, няма причина за безпокойство. Много вероятно е педиатърът да обясни, че това се дължи на естествено колебание в детския апетит на тази възраст. Ако обаче детето продължава да се храни малко, то този аргумент няма да е достатъчно силен да успокои разтревожената майка.

Има много „хитрини” за да се накара малкото човече да яде и тя ще се опита да приложи всички – песнички, приказки, една лъжичка за тате, една за мама, изяж това и ще получиш каквото искаш … Списъкът е дълъг, но практиката показва, че тази тактика е напълно погрешна. В краткосрочен план има малка вероятност да се постигне успех, но в дългосрочен е обречена на провал.

Колкото повече майката упорства и насилва детето, толкова по-малко яде то. И колкото по-малко яде то, толкова по–загрижени стават родителите. Нарастващото напрежение прави храненето все по-трудно, продължително и мъчително, като в крайна сметка го превръща в борба между детската воля и тази на възрастните. Получава се омагьосан кръг, от който се излиза изключително трудно, а се налага се да бъдете особено внимателни, тъй като в ранната детска възраст се формират хранителни навици, които се запазват обикновено през целия живот. Привиква се към определени вкусове и аромати на различни продукти и ястия. Счита се, че в по-късна възраст много по-трудно се свиква с вкуса на храни, които не са консумирани през ранното детство.

Какво да направите когато детето не иска да се храни

1 2

Подобни статии

Top