Какво разкрива профилът ни във Фейсбук?

Водещи пловдивски психолози с истината за това какво говорят социалните мрежи за нас

Фейсбук, Туитър и Инстаграм могат да направят така, че да изглеждаме съвсем различни от реалния ни образ. За това ли ползваме социалните мрежи, анонимни ли сме в тях, прикриваме ли се зад собствения си профил или пък зад някой фалшив?

Репортер на DCNEWS зададе 14 еднакви въпроса на водещи пловдивски психотерапевти за това, какво ни дават и какво ни вземат социалните мрежи.

Как Фейсбук профилът издава що за човек си?

Ето какво ни отговориха Стоичко Миличин, Богдана Генова и Антоанета Петрова:

6.  Има ли воайори в мрежата? Какво говори за потребителя фактът, че само лайква коментарите на другите, а не публикува нищо?

Стоичко Миличин: Има воайори в мрежата, но те обикновено не лайкват. Воайорите в мрежата гледат да не ги разкрият, защото ако някой се зарови в това какво правят, той може да види и какво са харесвали. Така че воайорът винаги се опитва да остане скрит и невидимо позициониран, за да не може никой да не види какво прави.

Богдана Генова: Сигурно всички имаме такива приятели във Фейсбук. Някои откровено си признават, че воайорстват. Причините могат да са много – интровертна личност, неувереност, страх от неодобрение, злонамереност… Но по-често са комплексни.

Антоанета Петрова: Може би при този човек има проблем с комуникация и себеизявата.

7. Може ли да се разбере от профила във Фейсбук, че някой е престъпник?

Стоичко Миличин: В профила на престъпниците по-скоро няма неща, които да ги характеризират като такива. Индиректно човек може да си направи някакви изводи и то по-скоро за хора, които публикуват постове от типа на най-родолюбивите, при това натрапчиви, за да изтъкват своето родолюбие. В този случай  обикновено се крие някаква престъпна наклонност. Например Динко от Ямбол, Перата от Бургас – хора, които натрапчиво се стремят с активни действия да оказват насилие над малцинствата. Това е престъпната наклонност, която те пренасят от обичайния си живот в момента, в някаква друга сфера, така че да могат да получат някаква обществена подкрепа, защото обществото порицава такива хора. По този начин те търсят обществена подкрепа.

Богдана Генова: От поведението на хората в социалните мрежи може да се съди за склонност към агресия, но не и за престъпни наклонности.

Антоанета Петрова: Може. Често такива хора слагат хубава снимка, на която не са те, нямат много приятели във Фейсбук, нито много и различни публикации. Чрез самата комуникация също може да се разбере, ако задаваме правилните въпроси.

1 2

Подобни статии

Top