Какво се случва, когато една от най-големите икономики в света легализира марихуаната

Какво се случва, когато една от най-големите икономики в света легализира марихуаната за развлекателни цели?

Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се.

Легализирането на марихуаната за развлечение в Канада ще създаде нов пазар, който ще генерира продажби в размер до 4.3 млрд. долара през първата година след промяната, сочи проучване на консултантската компания Deloitte, съобщава CNN, цитирана от profit.bg.

Законният канабис скоро може да е реалност в Канада. Сенатът в страната всеки момент ще гласува проект за изменение и допълнение на законодателството, който ще легализира употребата на марихуана за развлекателни цели от лица над 18-годишна възраст.

Законовите промени предвиждат пълнолетните граждани да имат право да поръчват до 30 грама трева от дистрибутори, които разполагат с лиценз, издаден от федералното правителство.

Бъдещата промяна обаче среща и критики. Някои здравни експерти имат опасения относно евентуални нежелани последствия от легализирането на марихуаната. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обаче подкрепя легализацията, посочвайки, че по този начин младите хора реално ще имат по-труден достъп до растението.

„Фокусирани сме върху контрола и легализирането на марихуаната, тъй като настоящата система не работи”, каза Трюдо по-рано през тази година.

Ако парламентът в страната гласува „за” легализация, то Канада ще се превърне в първата държава член на Г7, в която да се пуши трева за развлечение е законно.

Г7 обединява седемте икономически най-силни държави в света, които оформят около 65% от световния брутен вътрешен продукт.

По стечения на обстоятелствата, докато четете този текст, Канада е домакин на среща на лидерите на Г7.

Прогнозите за потенциала на марихуана индустрията варират.

Пазарът на легален канабис може да достигне 5 млрд. долара до 2020 г., според изчисления на Canadian Imperial Bank of Commerce, докато New Frontier Data прогнозира, че секторът ще генерира 7 млрд. долара до 2025 г.

Разходите за марихуана могат да скочат с 58% отчасти поради това, че потребителите биха плащали малко повече в името на легалния достъп до канабис, сочи проучване на Deloitte

Гражданите, които потребяват марихуана редовно, ще увеличат разходите си за стока с до 22%, ако законовите промени бъдат приети от властите, посочват от консултантската компания.

От данъчна гледна точка, канадският финансов министър Бил Морно обяви бъдещите планове като част от оповестяването на бюджета на страната за тази година.

Те предвиждат облагане на всеки грам трева с данък в размер на 1 долар, или 10% налог върху цялата поръчка, като се прилага тази данъчна база, която е по-висока.

Някои експерти очакват продажбите на алкохолни напитки да намалеят, тъй като редица потребители ще обърнат гръб на пиенето за сметка на легалната марихуана.

10 щата в САЩ вече легализираха марихуаната за развлекателни цели, докато други 30 узакониха медицинския канабис.

Тази нова индустрия в САЩ генерира продажби за 9 млрд. долара през 2017 г., по данни на BDS Analytics. Това се равнява на годишните приходи от бизнеса с топла кухня в страната и приходите от продажба на памперси.

Подобни статии

Top