Какво се случва с монетите от римския Фонтан ди Треви

Едва ли има човек, който да е бил в Рим и да не е хвърлил монета в прочутия Фонтан ди Треви. Всяка година там се събират монети на стойност 1 милион евро и повече. Къде отиват всичките тези пари?

Поверието гласи, че който хвърли монета във фонтана в Рим, един ден ще се върне в италианската столица. А ако я хвърли правилно, това ще му донесе щастие. Правилният начин изисква да се застане с гръб към фонтана и да се хвърли монетата през рамо с дясната ръка. Много желания-много монети, показва поглед към фонтана.

Три пъти в седмицата сътрудници на градската служба за опазване на околната среда събират монетите, като ги всмукват в голям съд. В периода между март и октомври, когато Рим посреща най-много туристи, те събират до 8 000 евро на ден пред погледите на туристите.

„Казваме на посетителите на Рим, че даваме тези монети на хора, които имат мечти и желания и те биха искали да хвърлят монета, но не могат да си го позволят“, обясняват от службата.

Парите се преброяват на голяма маса на помощната организация Каритас. Монетите се почистват, преброяват и транспортират за съхранение в трезор. През миналата година от фонтана са били извадени монети на стойност 1.4 млн. евро, които са дадени на нуждаещи се хора.

„С парите помагаме на семейства в нужда, които се подбират заедно със социалните служби“, обясняват от Каритас.

Източник: „Дарик“

Подобни статии

Top