Какво става с тялото ни, когато пием кафе всеки ден

Много хора не могат дори да си представят да започнат деня без чаша кафе

За повечето хора животът започва едва след чаша от ароматната напитка.

Има различни твърдения за това дали кафето е вредно или полезно. В крайна сметка обаче каквото и да прочетете вие продължавате да го пиете. За това вижте какво точно се случва с организма ви, когато употребявате тази напитка всеки ден.

Както с всяко друго нещо, касаещо здравословния начин на живот, и тук истината е по средата. Ако консумирате умерени количества, можем само да се радваме на ползите от кофеина.

Ето и някои от тези ползи:

Кофеинът ускорява метаболизма

Ако тренирате, трябва да знаете, че едно кафе след тренировка действа добре на организма и забързва метаболизма. Кафето помага и преди тренировка като повишава издръжливостта.

Помага да се съсредоточним на работното място

Кафето ни помага да останем в кондиция за по-дълго време и да свършим повече работа, преди да се разсеем и да почувстваме, че имаме нужда от почивка. Най-активни сме първите 40-50 минути след първото кафе сутрин.

Кафето предпазва мозъка ни от „стареене“

Редовно пиещите кафе понижават риска от Алцхаймер с 60%. Друго изследване разкрива още, че 2 или 3 чаши от енергийната напитка дневно понижават и риска от Паркинсон средно с 40%.

Кафето ни пази и от депресия

Още едно изследване в областта доказва, че мъжете и жените, които пият от две до четири чаши кафе дневно, са двойно по-щастливи от тези, които го избягват. Хората с „кофеин в кръвта“ изпадат рядко в депресия. Кафето съдържа още витамини B1, B2, B3 и B5, както и калий и магнезий.

Вижте и някои от неприятните последствия, които кафето може да ви причини:

Разстройва съня

С повишените умствени способности обаче вървят и проблеми със заспиването и съня. И наистина – кофеинът доказано пречи на нормалното преминаване на организма в нощен режим, т.е. в режим на сън и отмора. В същото време наблюденията показват, че хората, които редовно употребяват съдържащи кофеин напитки, са привикнали към него и се повлияват по-слабо от негативните му ефекти върху съня.

Повишава чувството за потиснатост

Има няколко ситуации, при които консумацията на кофеин може да повлияе симптомите на понижено настроение и дори депресия, най-вече у хората, които вече са предразположени към нея. Недостигът на сън, свързан с консумацията на кофеин, може да изостри депресивните симптоми, затова този тип хора следва да избягват употребата на кофеин особено късно през деня или да спрат изцяло консумацията му. Внезапното спиране на кофеина обаче също може да влоши симптомите на депресията, като допълнително предизвика главоболие, раздразнителност и умора.

Повишава тревожността

За някои особено чувствителни хора повишената функция на мозъка в следствие на кофеина може да доведе до повишено чувство на тревожност. Този ефект се проявява особено ясно при хора с тревожни разстройства, които приемат високи дози кофеин.

Подобни статии

Top