Калина Константинова: 69 735 бежанци от Украйна са влезли у нас, от тях в България са 33 516 - DC news

Калина Константинова: 69 735 бежанци от Украйна са влезли у нас, от тях в България са 33 516

Българското правителство се справя с тази безпрецедентна ситуация и ще продължи да полага всички усилия, за да координира действията на институциите

„Българското правителство се справя с тази безпрецедентна ситуация и ще продължи да полага всички усилия, за да координира действията на институциите. Наш приоритет е сигурността и благосъстоянието на българския народ и затова е наш дълг да се погрижим за хората, бягащи от войната.“ –  Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, която следи изпълнението на Оперативната координационна група към Министерския съвет.

Тя съобщи, че от началото на конфликта, у нас са влезли 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 са деца. Константинова посочи, че тази ситуация изисква нов подход в работата на институциите, което включва създаване на нова софтуерна система за регистрация на граничните пунктове, нов подход за настаняването на хората, организиране на нов ред за работа на „Гранична полиция“, разписване на нова законодателна рамка и създаване на нов информационен портал на четири езика.

Ръководителят на Оперативната координационна група Валери Рачев заяви, че на границите се създават приемателни пунктове, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила. Той поясни, че вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще докладват за пристигащите към България. Рачев допълни, че са на разположение 12 автобуса на Министерството на отбраната, както и че се работи и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране. Той отбеляза още, че е изключително важно мобилизацията на работата на областните и общинските власти, както и на доброволческите организации.

Подобни статии

Top