Калина Мавродиева и Юлий Таков показват своите "Крачки в паметта" в галерия "Капана" - DC news

Калина Мавродиева и Юлий Таков показват своите „Крачки в паметта“ в галерия „Капана“

Двамата художници откриват съвместна изложба живопис тази вечер в 18:00 ч.

Съвместната изложба живопис „Крачки в паметта“ откриват тази вечер на двама много интересни автори, чийто творчески път е свързан с Пловдив, въпреки че не са родени и не
живеят в града. Творбите на Калина Мавродиева и Юлий Таков ще бъдат показани в галерия „Капана“, а откриването на изложбата е от 18:00 часа днес – 5 май.

Пътят в изкуството и на двамата творци тръгва от Пловдив. За Калина – от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (2007), а за Юлий – от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (1991). После двамата учат в София, където живеят и работят сега. Юлий Таков завършва Частната художествена академия „Жул Паскин“ в класа на проф. Николай Майсторов, а Калина Мавродиева е бакалавър по текстил и магистър по живопис при проф. Андрей Даниел в Националната художествена академия.

В „Крачки в паметта“ авторите ще представят по няколко цикъла картини – живопис и рисунки, които всеки от тях е създал през последните десет години. Гостуването им в Пловдив е тяхното най-цялостно съвместно представяне от 2019 г., когато започват общите им изяви.

Как протича творческият процес при Калина Мавродиева:

„В работите си изследвам теми, които са близки до мен, свързани с мои лични преживявания. Това ми позволява да се вгледам отблизо в обектите, които изобразявам. Всяка отделна тема разглеждам в серия от платна и рисунки. Подхождам към рисуването като редукционен процес, отстранявам или частично замъглявам изходните изображения, опитвайки се по този начин да ги надградя с нов смисъл.  Върху всяка отделна рисунка работя по малко в продължение на дълго време, така картината носи наслагването във времето и отпечатъка, който то оставя върху нея. В процеса на работа излъчването на картината постоянно се променя. Спирам когато усетя нейния дух, нейната уникалност. Материалът, който ме привлича най-много е хартията. За мен хартията е специална и ме провокира да бъда максимално откровена по време на работа. Харесвам  мекотата и излъчването, което придава на образа. Така тя ми помага за това, което търся във всяка една от работите си. За мен е много важно усещането от досега с картината. Атмосферата и състоянието, в които ме въвлича. Понякога контактът с картината е като спомен, но не мога да се сетя от кога. Като приятно усещане за мирис или вкус от детството.

В новите ми работи моето внимание е фокусирано върху отделния обект, увеличавам размера му до степен, в която рамката на платното не успява да го побере в границите си. Приближавам образа до себе, като опитвам да уловя енергията, която носи. Да пресъздам движението и процеса на отделяне от средата му. Искам да покажа силата и значимостта на всеки отделен образ.“

За своите творби Юлий Таков споделя:

„В серията „Реалността е загадка“ човекът е потопен в своя илюзорен свят, среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си. Преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на  човек, както и обратното, тяхната взаимовръзка.

Другата серия е „Дългото пътешествие“. Работите са малък формат, с акварел върху хартия и ми се иска да въздействат като извадки от дневник, да носят тази интимност. В центъра е художникът и представата му за значимостта на неговите занимания. Заобиколен е от своите обсесии и опитва да разчупи границите на свободата си. В някои от работите се мултиплицира и уникалността му е поставена под въпрос. В тези акварели опитвам да разкажа историята от първо лице, търсейки границата между сериозното и ироничното.“

Изложбата е с вход свободен и може да се види до 2 юни.

Подобни статии

Top