Калинички изпълниха парка в Асеновград навръх Еньовден (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Калинички изпълниха парка в Асеновград навръх Еньовден (СНИМКИ/ВИДЕО)

Над 100 слънчови невести дефилираха по асеновградските улици

Прекрасни калинички и техните майки и баби изпълниха двора на църквата „Св. Николай Чудотворец“, а малко по-късно и парка в Асеновград тази сутрин. Малките булки, облечени в красиви бели рокли, още от ранна сутрин се тълпяха пред църквата  и в парка, за да се включат в традиционния ритуал „Калиница“, характерен за града, наричан Малкия Йерусалим заради многото си храмове.

105 бяха слънчовите невести, които още от вчера се бяха записали в Етнографската къща, разказа уредничката Николета Петкова. Участват момиченца не само от Асеновград, но и от цялата страна – Велико Търново, Садово, Чешнегирово, както и деца, дошли от чужбина, за да се включат в обичая. Малките участнички са на възраст от 3 до 7 години и могат да бъдат калинички в три поредни години.

Някои свързват образа на Калиницата с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст. Николета Петкова разказа обаче, че традицията тръгва от някогашна гръцка сватба на булка с име Калица (от гръцки „хубава булка“ – б.р.). Когато била нейната сватба, венчавката трябвало да бъде в параклиса „Въведение на света Богородица“. Но тогава в Станимъка имало турци, които дошли да опожарят града и гърците се скрили в този параклис. Днес се прави възстановка на тази сватба. Понеже Еньовден се свързва пък с билките и бога Слънце, се смята, че калиничките са негови невести, които символично се венчават със слънцето на този ден.

Част от малките калинички, които са кръстени, присъстваха днес и на литургията в храма по повод празника Рождество на св. Йоан Кръстител. Те получиха свето причастие от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев, който водеше тържествената литургия в храма.

По-късно той, заедно с кмета на града д-р Христо Грудев, поведоха шествието с калиниците, предвождано от хоругви и знамената на Асеновград и България, до градския парк. Там всяка от калинчките премина през голям венец, изплетен от билки и здравец и получи грамота от община Асеновград.

След ритуала за слънчовите булки се проведе детски празник.

В ранните сутрешни часове пък калиниците извадиха оставените от тях предната вечер в менче с „мълчана вода“ нишани (пръстени, гривни, копчета и др.), по които се гадае на коя какъв мъж ще се падне.

Тази година бе отложено традиционното литийно шествие на калиничките до параклиса „Св. Йоан Предтеча“, по-известен в Асеновград като „Св. Ян“. Причината бе, че в средновековния параклис днес се отслужваше литургия от Пловдивския митрополит Николай.

Подобни статии

Top