Към момента няма как информацията в черната кутия на падналия МиГ-29 да бъде възстановена (ВИДЕО)

Устройството е било пълно с вода, имало остатъци и от петролен продукт

От авиобаза „Граф Игнатиево“ излязоха с официална информация за състоянието на намерената вчера черна кутия на падналия в Черно море МиГ-29. При инцидента на 9 юни загина майор Валентин Терзиев.

Пред журналистите служителите в авиобазата показаха образец на черна кутия на МиГ-29 – т.нар. регистратор.

„За съжаление, в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин“, обясниха военните.

„В модула имаше деформации, отсъстваше електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена“, допълниха военните.

„Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя„, съобщиха  още военните от авиобаза „Граф Игнатиево“.

„Производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и ние считаме, че той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба„, допълни подполковник Людмил Вълков, началник на отдел Авиационна техника и въоръжение в авиобаза „Граф Игнатиево“.

Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия.

Устройството се съхранява в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София.

Предназначението на регистратора на самолетите МиГ-29 е да съхранява информация от огромен брой датчици на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се сваля и се обработва със специален софтуер, за да можем да преценим дали всичко е нормално и дали можем да пуснем самолета за следващ полет, обясниха военните.

Когато регистраторът работи, той не се отваря и експлоатира по никакъв начин в базата. Досега има само един такъв случай – през 2012 г, когато загубихме един самолет. Тогава състоянието на регистратора позволи информацията да бъде извлечена, обясниха военните.

Регистраторът не записва гласова информация, а параметри за работата на самолета в полет, както и пространственото му положение, но не записва глас – в него няма касети, категорични са експертите. Освен това, устройството няма никакви видове маяци – светлинен или звуков, никакъв, който да позволява да бъде търсено със сонар.

Вижте още във видеото:

Източник и снимка: БНТ

Подобни статии

Един коментар

  1. Имам име написа:

    Нима нямат друга черна кутия от многото самолети за донори от където могат да ползват лентов кабел за да прочетат данните?

Top