Към момента в Пловдив: Няма случай на зараза с коронавирус, започва масова дезинфекция

Отговорност, информираност, без паника, дезинфекция – ето какво препоръчват от Общината

Към момента обстановката в Пловдив е спокойна, нямаме случаи на заразени с коронавирус. Предприемаме всички мерки за ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19.

Това заяви кметът на града Здравко Димитров след тазсутришното разширено съвещание със зам.-кметовете, районните кметове, както и с представители на РЗИ, РУО, БЧК – Пловдив, големите държавни и общински болници.

За защита на пловдивчани ще бъдат предприети следните мерки:

Започва периодична дезинфекция на коридорите и кабинетите във всички общински лечебни заведения.

В детските градини и ясли се засилва контролът от страна на медицинските лица, за да не се допускат болни деца.

Предстоят разговори с фирмите, които извършват обществения транспорт в града за периодично дезинфекциране на автобусите – седалките и дръжките, както и общите помещения на гарите и автогарите. Ще се проведат срещи с ръководителите на фирмите за маршрутни градски превози и такситата.

Пловдивчани са призовани и да мият често ръцете си – по 20 пъти според указанията на министерствата.

И още: До няколко дни Общината ще открие две горещи телефонни линии за информация на пловдивчани.

Провеждат се срещи с цел повишаване на информираността на общинските служители, относно заболяването COVID-19 за стриктно спазване на висока лична хигиена, обясни на свой ред и директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. Калинов призова да се избягва истерията чрез информираност и дисциплина; призова пловдивчани да подхождат отговорно към себе си и към другите; успокои, че има определени 40 легла в Инфекциозна клиника, които да поемат евентуални случаи на заболели. Ако бъде регистриран случай на заболял пък, то редът, по който ще се действа е следният: незабавно известие, хоспитализиране в Инфекциозна клиника, след това болният ще бъде тестван по алгоритъма на Световната здравна организация, а а всичките му контакти ще бъдат проследени внимателно.

Подобни статии

Top