Към обяд: Болните са без промяна, случаите все още са 81

Генерал Мутафчийски: Няма нови случаи на заразени от сутринта до този момент

Няма нови случаи на заразени с от сутринта до този момент. Това стана ясно от думите на председателя на Националния кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на среща при президента.

Случаите са все още 81, ще видим как ще приключим деня„, заяви той.

По думите му готова е първата порция защитни облекла, произвеждани от българска фирма. Тези дрехи са с висок клас защита и са предназначени за местата, където ще се работи със заразени от коронавирус непрекъснато.

Що се отнася до бързите тестове за установяване на вируса, то ген. Мутафчийски изтъкна, че техният най-голям недостатък е това, че дават 20% фалшиви отрицателни проби, което може да даде фалшиво нарушаване на карантината. Невъзможно е да бъдат въведени и масово в практиката и защото се произвеждат от съвсем скоро и не са разпространени в света. Включването на частните лаборатории в процеса на изследване пък той описа като помощ, тъй като – по думите му, разтоварват системата и поемат онези хора, които неистово искат да се тестват.

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски изтъкна също, че вече има огромно количество доброволци – лекари, медицински сестри, пенсионирани лекари, зъболекари, студенти, офталмолози. Частните болници също се включват на равно с борбата с вируса.

Като тенденция болестта е със слаба интензивност, все още сме в дъното на кривата, надявам се всички тези мерки да дадат резултат и да е по-плавен хода на заболяваемостта„, каза още той.

 

Подобни статии

Top