Камбани бият за първи път в най-новия параклис в Асеновград - DC news

Камбани бият за първи път в най-новия параклис в Асеновград

Монтираха и осветиха камбаните на параклис „Св. Св. Кирил и Методий“ в Асеновград

Четири камбани от днес бият в най-новия храм в Асеновград. Най-голямата тежи 75 килограма, а най-малката е 20-килограмова.

Камбаните са отлети специално за храма в руския град Воронеж и се задвижват с автоматично устройство. На най-голямата релефно са изобразени образите на Светите братя Кирил и Методий, а  останалите три са с лика на Св. Николай, тъйкато параклисът принадлежи към  енорията на едноименната църква.

„Дълго време водихме кореспонденция с руските специалисти. Целта беше да изберем най-подходящите камбани, като се съобразим с мястото и обема на камбанарията“, разказа архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. „Купихме ги с помощта на дарители, Слава Богу, пак откликнаха добри хора и  с тяхна помощ на големия църковен празник „Вяра, Надежда и Любов“ успяхме да ги монтираме“. 

Камбанният звън е синхронизиран и ще звучи сутрин в 7:30 часа и всеки следобед в 16:00 часа. „Звънът им е истинска музика , която слиза от небето на земята. Това, което правим е  именно за хората, които ще намерят утеха в този храм“, коментира отец Йордан.

Параклисът се намира точно до реката,  а срещу него се извисява паметникът на цар Иван Асен II. Надеждите са той  да бъде новооткрит и осветен в най-скоро време.

Подобни статии

Top