Камелия Нейкова да оглави ЦИК, предложиха от "Има такъв народ" (ВИДЕО) - DC news

Камелия Нейкова да оглави ЦИК, предложиха от „Има такъв народ“ (ВИДЕО)

Около час продължиха допълнителните консултации за председател на ЦИК

Камелия Нейкова бе предложена от „Има такъв народ“ да оглави новата Централната избирателна комисия. Около час продължиха допълнителните консултации за председател на ЦИК при президента Румен Радев.

„Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса“, заяви президентът Румен Радев.

„Да, Борисов я оттегли по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Коментарите на представителите на политическите сили

„ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ“, добави Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Отчитаме оттеглянето на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния процес, затруднява се всичко, което предстои, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на председател на ЦИК“, отбелязаха от „БСП за България“.

„Централната избирателна комисия трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател“, подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи“, коментира Христо Иванов от „Демократична България“.

„Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

„Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил четирима членове и не държим да имаме представител на ръководството“, заяви Десислава Атанасова.

„Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ трябва да има зам.-председател, не може да има напълно абдикиране. Има ли партия, която да прояви отговорност и да не абдикира“, заяви президентът Румен Радев.

„Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател“, попита Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо насила“, отговори му Десислава Атанасова.

„Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време“, заяви президентът Румен Радев. По думите му, когато се говори за Централната избирателна комисия трябва да има много по-разумно поведение от страна на всички парламентарни партии.

1 2

Подобни статии

Top