Камери следят за незаконните сметища в "Столипино" - DC news

Камери следят за незаконните сметища в „Столипино“

Община Пловдив поставя камери в кв. „Столипиново“ за контрол на незаконните сметища

„Видеонаблюдение ще бъде поставено на петте входно-изходни артерии на квартал „Столипиново“ в Пловдив, с цел да се осъществи контрол на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в района.“ Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на работна среща за качеството на въздуха. На нея присъстваха още кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците” Вяра Колева, директорът на ОП „Общинска охрана“ Димитър Палашев, директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев, директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев, служители на полицията и пожарната.

„Важно е генерираният боклук не само да се почиства, но да се направи генерална превенция срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“, коментира кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. По думите му данните от АИС „Каменица“ показват, че нивата на фини прахови частици се покачват най-много в часовия диапазон между 20:00 ч. и 02:00 – 03:00 ч., когато най-често се изгарят отпадъци в района.

На срещата стана ясно, че поетапно ще бъдат предприети стъпки, с които да се подобри качеството на въздуха в града.  Ето какви са те:

Ще бъдат извършвани проверки на всички пунктове за предаване на излезли от употреба автомобилни гуми, за да се провери дали това се случва регламентирано. Ще се следи дали пунктовете имат договор с лицензирана фирма за предаване, на кого предават и в кой ден се извършва това.

На срещата беше направено предложение и за увеличение на щата на ОП „Общинска охрана“ с минимум 3 обходни двойки, които да осигуряват контрол на входно-изходните артерии на квартал „Столипиново“ и да налагат санкции на нарушителите.

Предвижда се да бъдат увеличени и машиносмените на „Чистота“ за район „Източен“ с камиони, които да са с по-голяма вместимост.

В последните две седмици над 310 тона отпадъци са събрани и извозени от нерегламентирани сметища при поредните извънредни акции в квартал „Столипиново“.

Подобни статии

Top