„Камерна сцена Пловдив“ открива своя 12-ти сезон 

С два концерта през април платформата стартира Сезон 12

С огромно нетърпение и задоволство от добре свършената работа през изминалата 2020, платформата КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ – един от проектите на СДРУЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ “МИЛЧО ЛЕВИЕВ”, с два концерта през април, стартира уверено Сезон 12.

Нови имена, нови идеи и послания, верни докрай на честното, достойно и безкомпромисно изкуство, екипът е готов да се забърка с всеки един проект, артист и идея, изповядващи смисъла от тези думи.

Днес – 5 април от 19.00 часа на сцената на първо студио на Радио Пловдив ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта. Това са Бертен Д’Оландер – флейта (Белгия), Раиса Запрянова – виола (България) и Елизабет Макнълти – арфа (Великобритания).

Тримата инструменталисти имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ. За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Равел с творби от съвременни автори.

Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Квартет за флейта, виола, арфа и чембало. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Утре – 6 април от 19.00 часа на същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на:

Бертен Д’Оландер – флейта (Белгия) и Живко Братанов – пиано (България).

Дуото се сформира през лятото на 2019г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. „Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират.

Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

Концертите се реализират съвместно с Международен Младежки Фестивал „КРЪСТОПЪТ” – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Началото на концертите е от 19.00 часа, Първо студио на Радио Пловдив.

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година.

Подобни статии

Top