Камерна сцена Пловдив продължава с онлайн премиери на сцената на АМТИИ

Среща на няколко поколения съвременни класически артисти в необичайна комбинация от арфа, виола и флейта

Камерна сцена Пловдив продължава с онлайн премиери на сцената на АМТИИ. Домакин на събитията ще бъде  АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, а началният час – 20.00 ч.

Събитията ще бъдат проведени без публика с онлайн премиери излъчени на страниците на академията и Камерна сцена Пловдив.

Със специалното участие на Деница Димитрова – арфа.

Днес, 8 април от 20.00 часа на сцената на АМТИИ ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта.

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР- флейта (Белгия)

РАИСА ЗАПРЯНОВА–виола (България) 

ДЕНИЦА ДИМИТРОВА – арфа (България) 

Тримата инструменталисти имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ.

За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата Камерна сцена Пловдив. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Ибер с творби от съвременни автори. Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола (2020) и Уилфред Уестерлинк – Дуо за виола и флейта. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало от Велислав Заимов музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

На 9 април от 20.00 часа на същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на :

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР – флейта (Белгия)

ЖИВКО БРАТАНОВ – пиано (България)  

Дуото се сформира през лятото на 2019 г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. „Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират. Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

Концертите се реализират в колаборация с Международен Младежки Фестивал „Кръстопът” – АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Камерна сцена Пловдив – 12-ти сезон се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Подобни статии

Top