Камиони на метан станаха атракция в Пловдив (СНИМКИ)

Как да пестиш над 600 лв. на месец от товарни превози?

Транспортът продължава да бъде един от големите замърсители на въздуха. Макар и не основен, той се сочи като причина за увеличаването на емисиите парникови газове (най-големият източник на азотен оксид – 39%) и локалните емисии на фини прахови частици (13%). Причината е, че все още зависи от нефта за покриване на 94 % от енергийните му нужди (ЕК, 2016).

Преминаването към алтернативни горива и електрификация на автомобилите преобразиха индустрията, но когато говорим за превоз на пътници и товари, промяна по-трудно си проправя път. Факт е, че една транспортна фирма може да пести по 615 лв. на месец от всеки камион в автопарка си и да намали с до 90% въглеродните емисии, които автомобилите й отделят на пътя.

Такива модерни тежкотоварни транспортни средства, работещи с метан (CNG) и подходящи както за градска среда, така и за регионални и международни превози, бяха показани в Пловдив, където завърши роуд шоуто  „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“. Кампанията демонстрира в 7 града в България възможностите на камиони ползващи като гориво метан, като част от цялостна транспортна система за „чисти“ доставки.

Разходът на гориво на тежкотоварните автомобили, работещи на метан, е значително по-нисък, в сравнение с дизеловите, при запазени работни характеристики. Пробегът с едно зареждане на резервоара е над 500 км. Клиенти, които ползват камиони на метан са изчислили, че спестяването стига между 600 и 1000лв. на месец през пробег около 10 000 км.

1 2

Подобни статии

Top