Кампания „Безопасно лято на колела“ в Пловдив (СНИМКИ)

Пловдивската полиция възпитава децата как да се пазят сами на пътя

Освен алтернативен начин на транспорт, велосипедите и тротинетките се превръщат в предпочитано забавление от деца и възрастни през лятото. Открит урок „Безопасно лято на колела“ проведе пловдивската полиция с малчугани днес. Целта е да възпитаваме децата от най ранна възраст как да се пазят на пътя и как да се държат като водачи на алтернативни превозни средства – велосипеди и тротинетки.

Със своите близо 60 км велоалеи, наличието на производство и отлични възможности за активен спорт и придвижване, града ни се нарежда на едно от местата с най-малко произшествия с велосипедисти. Все още електрическите превозни средства сред които са дву- и триколесните скутери и тротинетки се приемат по-скоро като атракция, макар да са активни участници в движението.

Често пъти те се управляват от младежи и възрастни, които освен че не притежават свидетелство за управление на МПС, не познават и правилата за движение. При тези превозни средства липсва възможността да бъде подаден сигнал от водачите им за извършване на маневра и останалите участници в интензивния трафик биха могли да неглижират тяхното присъствие.

Изборът на превозно средство за управление е личен, но отговорността като участници в движението изисква особено внимание и познание. Нека бъдем отговорни родители и се погрижим за това, децата ни да бъдат „видими“ и в безопасност на пътя!

Снимки: ОДМВР-Пловдив

Подобни статии

Top