Кампания срещу езика на омразата започва фондация „Джендър алтернативи“ (ВИДЕО)

В кампанията участват 30 ученици от училища в Пловдив и областта

Пловдивската фондация „Джентър алтернативи“ стартира последния етап от проекта #HITproject („Екипи за противодействие на омразата: млади хора срещу езика на омразата към мигранти и малцинства, чрез творчески кампании и младежко участие,  насочен срещу езика на омразата“). Проектът е фокусиран върху млади хора и целта му е да се преодолее речта на омразата към мигрантите и малцинствата чрез участие и творчески кампании. Той обхваща младежи на възраст от 12 до 17 години, като във фокус групата са включени тийнейджъри от Пловдив и областта.

В резултат на проекта учениците са решили да изработят ТВ- и радиореклама, с които да запознаят обществото с работата си и с начините за овладяване на омразата срещу мигрантите, малцинствата и различните като цяло. Освен това са изработили прессъобщение, а предстои да направят също проект за билборд и постер.

Една от инициативите, която младежите обмислят, е кампания по време на 16-те дни срещу насилието, които стартират от 25 ноември и са ежегодни. По време на тази кампания те ще раздават листовки и информационни материали на Главната в Пловдив, а в края й ще изпишат с телата си думата СТОП на площада пред Централна поща.  От екипа са убедени, че по време на тази кампания няма да се стигне до прояви, подобни на тези, които се случиха по време на хомофобските шествия в Цар-Симеоновата градина.

Фондация „Джендър алтернативи“ работи по проекта с още 6 държави.

Това са Англия, Италия, Испания, Кипър, Гърция и Германия. Общата стойност на проекта е около половин милион евро, а само за България Европейската комисия е заделила 50 000 евро.

Целият проект, чиято цел е да разработи нов модел за овластяване на младите хора в Европа за справяне с расизма, ксенофобията и дискриминацията, насочени към мигрантите и малцинствата, продължава две години, като срокът му на действие е удължен до края на тази година заради пандемията от коронавирус.

„Младите хора са изключително креативни“, обясниха адвокат Милена Кадиева, студентката по психология и консултант към фондацията Любомира Цъцарова и журналистът Мишо Гръблев.  По думите им децата се надяват информационната кампания срещу омразата да бъде разделена на три и насочена поотделно към децата до 12 години, тийнейджърите и възрастните.

Пресконференция на фондация "Джендър алтернативи" за проект #HITproject

Пресконференция на фондация "Джендър алтернативи" за проект #HITproject

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Сряда, 21 октомври 2020 г.

Подобни статии

Top