"Канарчетата" почетоха Георги Славков - Бенкса - DC news

„Канарчетата“ почетоха Георги Славков – Бенкса

Носителят на „Златната обувка“ щеше да навърши 64 години на 11 април

Георги Славков – Бенкса е възпитаник на юношеската школа на Ботев (Пловдив), в която идва от школата на Тракия (Стамболийски). Изявява се още в юношеска възраст. С отбора на Ботев (юноши-старша възраст) е шампион на страната за 1976 година. Играе в „А“ юношеския национален отбор, с който се класира на второ място в международен турнир на УЕФА през 1977 година.

Георги Славков дебютира в представителния отбор на Ботев още в юношеска възраст през 1976 година. Той е един от най-талантливите нападатели в историята на българския футбол. Изявява като съвременен модерен нападател, със свой собствен стил на игра. Бърз както с топка, така и без нея, с отлична реакция, скоростна техника и голмайсторски нюх, той бързо се налага като титуляр както в Ботев, така и в „А“ националния отбор. Има отличен поглед върху играта, добра стрелба с двата крака, точен извеждащ пас и е майстор на преки свободни удари.

В периода 1976-1982 година Георги Славков изиграва 112 срещи с екипа на Ботев, в които отбелязва 61 гола. Печели Купата на Съветската армия през 1981 година и бронзов медал от първенството през същия сезон.

През 1980/81 година Георги Славков отбелязва 31 гола в елита, с които става голмайстор на България и получава изключително високото отличие на списание „Франс Футбол“ – „Златната обувка“, която се дава на голмайстор № 1 на Европа.

Георги Славков има 35 срещи в „А“ юношески национален отбор (6 гола), 7 срещи за младежкия национален отбор и 30 срещи в „А“ националния отбор (8 гола).

С екипа на Ботев взима участие в 25 официални и приятелски международни срещи (10 гола), в 40 контроли (36 гола) и в 40 срещи за КСА и КБ (36 гола). През 1981 година е удостоен със званието „майстор на спорта“. Георги Славков е обявяван три пъти за футболист № 1 на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 година.

Подобни статии

Top