Каназирева: Нямам притеснения, че кариерите над Белащица могат да отворят

В казуса с кариерите над Белащица общественият интерес ще бъде защитен

„Мисля, че най-трудния път го извървяхме. Лично аз нямам притеснения, че кариерите над Белащица могат да отворят. Каквото зависи от Областна администрация ще бъде направено, за да се защити обществения интерес.“ – Това заяви Областният управител Дани Каназирева след проведената среща с   представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“. От своя страна жителите на селото изказаха благодарност на областният управител за подкрепата през изминалата една година и потвърдиха, че няма да се откажат от гражданската си позиция.

Областният управител обясни, че към този момент  един от концесионерите – „Холсим“ има 2 съдебни процедури, които не са приключили. Същевременно в РИОСВ – Пловдив има входирани две инвестиционни намерения – за удължаване на концесията и за разширяване и включване на нова площ. От друга страна след броени дни договорът изтича, а по закон спирането на дейността на кариерата не удължава срока на договора.

Екоинспекцията праща и двете процедури на най-тежкия процес – ОВОС, която максимално ще защити обществения интерес.

„Тук механизмите за защита са огромни. Ако институциите са обединени, удължаване и разширение няма да се допусне. Областна управа е активен участник във всички процеси и при тези предпоставки за вредно въздействие върху околната среда и здравето на населението, няма как да има друго решение. И на най-ранен етап ще бъде спряна процедурата за удължаване и разширение на концесията“, обясни Каназирева.

По думите й концесионния договор на „Европейски пътища“ изтича на 3 февруари 2022 година.

В момента и те са в съдебна процедура като делото още не е започнало на първа инстанция, а след това предстои и ВАС. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

„Отделно от това  по искане на Областна управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица. Налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската  яка и част от град Пловдив“, допълни Каназирева.

Тя отново подчерта, че вчера е получила уверението на енергийния министър Теменужка Петкова, че общественият интерес ще бъде защитен и са предприети всички правни действия за това.

Подобни статии

Top