Каназирева за COVID тестването: Голямата изненада е, че ни подкрепят над 60% от хората

Имало и откази от домакинствата

Над 60% от пловдивчани подкрепят представителното проучване  за COVID-19, което се извършва в Пловдив. Това съобщи областният управител Дани Каназирева на онлайн брифинг днес, след заседанието на Медицинския щаб в областта.

„От петък екипите работят на терен, след няколко дни ще дадем повече информация. Не мога да не споделя, че към настоящия момент, изненадваща за всички нас е голямата подкрепа от гражданите – над 60% от тях ни подкрепят. Това е повече от други европейски страни и много повече от това, което сме очаквали. За нас това беше голямата изненада“, заяви Каназирева.

Според нея това означавало, че хората имат доверие на институциите на областно ниво и към Националния оперативен щаб, а също и към всички мерки, предприети от правителството досега.

„Разбира се, че има и откази сред хората от домакинствата – такива, които не желаят да се включат. Не ги мотивираме по никакъв начин. Проучването е доброволно и на случаен принцип“, подчерта областният управител.

Изследват и 200 медици на първа линия

Тя посочи, че в рамките на проучването хората, изследвани по метода ELISA от домакинстват, ще бъдат 800, а други 200 са определени от рисковите групи на първа линия.

„Определени са 200 души от 6 пловдивски болници – медици от първа линия, COVID отделенията и спешните отделения, при тях от утре започваме пробонабиране за научното изследване“, обясни Каназирева.

Тя посочи още, че предстои да се уточнят мерките за работа на фитнес залите и допълни, че през двата почивни дни е имало много проверки от РЗИ, БАБХ и полицията по заведенията за спазването на противоепидемичните мерки.

„Имаме много сигнали за заведения, в които не се спазват мерките, ще извършим допълнителни проверки там“, каза още Дани Каназирева.

Подобни статии

Top