Кандидат-депутатът, търгувал със зелени сертификати, се сдоби с обвинение

Величко Георгиев не се е признал за виновен

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кандидата за депутат, който бе хванат да търгува с фалшиви сертификати за поставени еднодозови ваксини, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Величко Георгиев е обвинен за нарушаване на противоепидемичните мерки по време на пандемия.

В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на кандидата за депутат към наказателна отговорност за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София, действайки като помагач, умишлено е улеснил издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. Величко Георгиев е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи.

Според събраните доказателства Георгиев е набавял лични карти на лица, които не са ваксинирани и е получил парична сума от 1350 лева, срещу която е обещал да съдейства за издаването на Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини.

Наблюдаващият прокурор е счел, че събраният доказателствен материал сочи наличие на обосновано предположение за извършено от него престъпление.

В тази връзка бе изготвено искане от главния прокурор на Република България до ЦИК за даване на разрешение за привличане като обвиняем на Георгиев, който бе кандидат за народен представител от НФСБ, но след като се разбра за дейността му, бе изключен от редиците на партията.

След решение на ЦИК следовател в Следствения отдел при СГП е съставил постановление за привличане на Величко Георгиев в качеството на обвиняем, което е докладвал на наблюдаващия прокурор. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Обвиняемият не се e признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Припомняме, че схемата бе разкрита след разследване на NOVA.

Снимка: стопкадър СКАТ

Подобни статии

Top