Кандидат за депутат отива на съд за купуване на гласове в бургаско село

Цветелин Георгиев раздавал пликове с хранителни продукти

Софийска градска прокуратура приключи разследване по досъдебно производсто, образувано за престъпление против политическите права на гражданите. Деянието е квалифицирано по чл. 167, ал. 2 от НК. В качеството на обвиняем по делото е бил привлечен Цв.Г. – кандидат за народен представител в парламентарните избори, насрочени и проведени на 11.07.2021 г.

В хода на разследването е било установено, че на 29.06.2021 г., в с. Маринка, община Бургас, обвиняемият Цв.Г. дал на няколко лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и на коалиция. Той раздавал пликове с хранителни продукти, съдържащи колбаси, брашно, леща и макарони.

След привличането му в качеството на обвиняем на Цв.Г. е била наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои Софийска градска прокуратура да внесе в съда обвинителен акт срещу извършителя на престъпното деяние, за което законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 10 000 лева до 20 000 лева.

Случаят стана известен още преди вота. Става въпрос за общинския съветник от Созопол и четвърти в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ Цветелин Георгиев, който след разгарянето на скандала се оттегли от участие в изборите.

Снимка: „Труд“

Top