Кантарджиев: Не смятам да се стигне до затваряне на училища - DC news

Кантарджиев: Не смятам да се стигне до затваряне на училища

Може да има увеличение на случаите заради началото на учебната година

Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред bTV тази сутрин.

Според него може да има леко увеличение на случаите. Той подчерта, че досега заразените ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище.

По думите му над 500 ученици са под карантина до момента.

„При контакта на учениците сега след първата седмица в училище се очаква увеличение на заболелите„, добави Кантарджиев, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

Кантарджиев коментира и движението на заболяването у нас през последните месеци. След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19, каза той.  По думите му броят на направените тестове не е критерий, тъй като поне половината от тях са на хора, които искат да отидат на почивка в Гърция и огромна част от тях са отрицателни.

Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата.

Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама при носене на маски той става 1 към 1. Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести посочи, че в международен мащаб е отчетено, че носенето на маски е също толкова ефективно при борбата с коронавируса, колкото и ваксините.

Той допълни, че в момента в процес на одобряване са бързи тестове, които показват за десетина минути дали в носния или гърлен секрет има антигени на коронавируса, а също, дали температурата на човек е повишена заради коронавирус или грип.

Д-р Кантарджиев отново изброи симптомите на коронавирусната инфекция и грипа, както и в какъв времеви интервал се развиват. Според него грипът се развива мълниеносно, като за около два часа човек е повален от заболяването. От своя страна коронавирусът се развива за около 6 дни, като започва с болки в гърлото, продължава с лека, а след това и по-висока температура, кашлица и към шестия ден може да се стигне до задух.

Подобни статии

Top