Капиталова програма за близо 50 млн. лв. предвижда Община Пловдив за 2022 г. (ВИДЕО/АУДИО)

Днес обявяват обществена поръчка за пробива под Водната палата, предстои основен ремонт на Рогошко шосе

Капиталовата програма на Община Пловдив за следващата година се предвижда да бъде около 50 млн. лв. Това съобщи пред журналисти днес зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Той подчерта, че това е проект, който предстои да бъде обсъден и приет от Общинския съвет при разглеждането на бюджета за 2022 г.

В нея са включени строителството на две детски градини в „Северен“ и „Южен“, ремонт на „Голямоконарско шосе“, първият етап от основния ремонт на „Рогошко шосе“ в участъка от моста на Адата до границите с Община Марица. Рогошко шосе ще се реконструира на етапи, като за начало ще бъдат заделени около 3 млн. лв. от общинския бюджет, а цялата стойност на проекта е 16 млн. лв.

„Надяваме се след това да успеем да осигурим финансиране от европейските програми,  но дори да няма такива, трябва да продължим със собствени средства, тъй като пътното платно е в много лошо експлоатационно състояние“, обясни Пламен Райчев.

В момента се проектира изграждане на нова пътна връзка на бул. „Санкт Петербург“ със Скобелева майка на стойност около 10 млн. лв., която ще се изпълни изцяло с бюджетни средства. Ще бъдат изградени две платна по три ленти, газификация, водопроводи, улично осветление. Плановете са да се строи на етапи, като първоначално ще бъдат заделени около 2 млн. лв.

„По този начин ще направим още една алтернатива и връзка, която ще разтовари трафика в Пловдив. Основните усилия на ръководството на Община Пловдив са насочени към строителството на пътни съоръжения и нови алтернативни пътища, а не само преасфалтиране на съществуващите“, коментира зам.-кметът. По думите му градът продължава да се разраства и ако не се изграждат нови пътни връзки и кръстовища на две нива, проблемите със задръстванията ще се усилват и задълбочават.

Предстои да се реши дали продължението на бул. „Свобода“ да влезе в капиталовата програма за догодина.

Там обаче все още текат отчуждителни процедури, посочи Райчев. По думите му те вече са започнати от зам.-кмета арх. Невена Балчева.

„Продължава изпълнението на инвестиционната програма на Община Пловдив и на Капиталовата програма за тази година. Бюджетът й за настоящата година е 40 млн. лв., от които до края на годината ще бъдат усвоени около 28 млн. лв., тъй като има забавяне по обществените поръчки заради подадени жалби“, обясни Райчев. Обектите ще преминат като преходни остатъци в новата Капиталова програма.

Приключват ремонтните работи по бул. „Копривщица“, като до края на седмицата ще бъде положен последният износващ слой асфалт.

В момента усилено се работи и в районите „Тракия“, „Източен“ и „Северен“, където някои от обектите са почти завършени – изкърпване дупки и неравности по Околовръстното шосе, по бул. „Санкт Петербург“, ул. „Карловска“, ул. „Дилянка“. За другите три района се чака решение на КЗК относно подадена жалба по обществената поръчка.

„Готови сме в момента, в който мине делото, ако е в наша полза, да стартираме. Улиците, които ще рехабилитираме, са коментирани с районните кметове и ще бъдат включени тези, които имат най-голяма нужда“, уточни заместник-кметът и допълни, че целта е това да са по-големите и натоварени артерии.

Търси се директно финансиране от спортното министерство за строителството на новия басейн „Младост“

Пламен Райчев съобщи също, че общината е изпратила писмо до фирмата изпълнител на строителството на басейн „Младост“, за да отговори дали ще може да изгради съоръжението със средствата,  заложени в офертата на обществената поръчка при растящите цени на строителните материали. „Търсим варианти чрез директно финансиране на Министерството на младежта и спорта“, уточни Райчев.

По отношение на „Кукленско шосе“ освен преасфалтиране, ще се подмени водопроводът и канализацията, където е необходимо, като е обсъдено вече с ВиК, за да осигури тръбите.

Подготвят се няколко обществени поръчки – за пробива под Водната палата и ул. „Хаджи Димитър“, почти на финал е процедурата по отчуждаване на имоти по ул. „Царевец“.

Чуйте още:

Подобни статии

Top