Капитанът на Страсбург: Изпитвам максимален респект към Локомотив!

Сръбският централен защитник Стефан Митрович с интервю преди първия мач на „Лаута“ в Лига Европа

Той е само на 29 години, но вече е капитан на Страс­бург, въпреки че има зад гър­ба си едва един сезон за елзасците. Това е сръбският цен­трален защитник Стефан Митрович. Той пристигна в Страсбург преди година от белгийския Гент, като за 2018/19 записва 39 двубоя във всички турнири с фран­цузите. Митрович даде кратко ин­тервю за „Тема Спорт“ пре­ди двубоите с Локомотив (Пловдив) от третия квалификационен кръг за Лига Ев­ропа.

Г-н Митрович, какво оча­квате от дуела с Локомотив Пловдив?
– Съперникът разполага с отличен отбор. Гледахме ма­човете им със Спартак Търна­ва и последния двубой с Лудо­горец – 1:1. Имат доста каче­ствени играчи. Изпитваме максимален респект към Локо­мотив Пловдив. Готвим се за два тежки двубоя.

Какви са шансовете на двата отбора и има ли фаво­рит преди първата среща?
– Шансовете са 50 на 50. Мачовете в Европа винаги са много по-различни от тези в местното първенство. Турнирните битки имат свои за­кони. Нямаме право нито да подценяваме, нито да надце­няваме съперника. Съдейки по мачовете на Локомотив с Лу­догорец и Спартак Търнава в Пловдив, ни чака много тежко гостуване. Ние нямаме толкова голям опит катo отбор в евротурнирите, тaкa че при визита нико­га не знаеш какво може да те споходи. В Израел обаче нау­чихме добра лекция, загубихме с 1:2, така че сме готови за гостуването в Пловдив.

Това, че шампионатът на Франция все още не е започ­нал, докато у нас вече се изи­граха 4 кръга, дава ли извест­но предимство на Локомо­тив?
– Така е. Локомотив вече е във форма. Те вече влязоха в ритъма на мачовете. Докато ние сме изиграли само два официални двубоя – с Макаби Хайфа в предишния кръг. Но направихме добра подготов­ка и вярвам, че това тепърва ще си проличи.

Какво е усещането да сте капитан на Страсбург? Все пак сте чужденец със само един сезон зад гърба си за елзасците…
– Благодарен съм за доверие­то, което ми се гласува. Осъзнавам каква голяма отговор­ност е това. За мен е чест да предвождам отбора в битки­те в Европа и в Лига 1 на Франция. Още след първия си месец в отбора получих капи­танската лента, което изне­нада мнозина, но се надявам, че съм изпълнил очакванията им и ще продължим отлично­то си сътрудничество. През миналия сезон спечелихме Ку­пата на лигата, което бе го­лям успех за Страсбург.

В Локомотив Пловдив има сериозен балкански контин­гент – треньорът е босне­нец, има хърватин, словенец, сърбин, които пък изведоха тима до Купата на Бълга­рия…
– Това винаги е опасно (смее се). Видях, че десният бек Ми­лош Петрович е от Сърбия. Нашите медии в Сърбия нон-стоп следят играчите в чуж­бина, така че зная за него. Другите тепърва ще ги ви­дим какво могат. Имаме още малко време, за да опознаем още повече в детайли играта на Локомотив. Досега гледах­ме техни мачове на видео. Персонално не познавам ни­кой от балканците в Локомо­тив.

Визитката ви е доста бо­гата, продължавате ли да сте част от националния отбор на Сърбия?
– Да, навсякъде играех по малко (смее се). Продължавам да съм част от националния отбор. Бях на последния лагер през юни за евроквалифика-циите с Украйна (0:5) и Литва (4:1). Надявам се да успеем да се класираме на Евро 2020, а защо не там да не се срещнем и с България.

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top