Каракачанов: Марешки да пие хапчета повече

Лидерът на „Воля“ да не се бърка в националната сигурност!

„Марешки не е човек, който може да ми поставя ултиматуми. Бих му препоръчал като най-големия вносител на хапчета, да пие хапчета повече, а не да се бърка в теми като националната сигурност и армията, от които абсолютно нищо не разбира“. Това заяви пред журналисти в Пловдив по време на международната изложба „Хемус 2018“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът бяха изявленията на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки в сутрешния блок на NOVA. Там той заяви, че изтребителите са излишен лукс за държавата и посъветва военното министерство „да си купуваме луксозни играчки, когато останат пари“.

„Разбирам го, че вижда увяхващия си рейтинг и отиващата си популярност, но  хайде да бъде така добър да има малко чувство за национална отговорност и да не го прави за сметка на армията. Да се захване с бедните, с гладните, с наркозависимите, с контрабандата на петрол, с контрабандата на лекарства, теми познати, да се занимава с неща, които познава, а не с неща като армията, от които нищо не разбира. Армията и темата за националната сигурност и отбраната на България не са поле за евтин популизъм. Разбира се, аз много пъти съм казвал при подобни изказвания, че съм доктор по международно право, а не доктор по психиатрия“, добави Каракачанов.

Купуват нов патрулен кораб за ВМС

Той съобщи в Пловдив, че вчера, по време на Съвет на отбраната е одобрил проект за модернизиране на ВМС. Според този проект ще се закупи многофункционален патрулен кораб за страната и Военноморските сили. По думите на Каракачанов до две седмици трябва този проект да бъде гласуван от правителството и да започне реализацията му.

„Цялостната модернизация на армията е процес, това не може да се случи в рамките на една година. До края на годината, най-късно началото на следващата, се очаква да имаме подписани договори и оттам да започне реализацията на проектите, надявам се процесът да върви гладко. Предвидили сме няколко опции и по отношение на самолетите и на флота, за да не се случи това, което стана миналата година – договорът изработен, победителят излъчен и пред подписването на договора той се отказва. Така че нашата амбиция е да модернизираме армията“, подчерта военният министър.

По-рано новината за патрулния кораб бе съобщена и от зам.-министъра на отбраната Анатоли Величков на пресконференция за откриването на „Хемус“ 2018. По думите му и в трите проекта за модернизация на армията е включен и лицензионен трансфер. Идеята на военното ведомство била България да получи лицензите за производство, поддръжка и ремонт на готови продукти и отделни детайли от военната техника, която ще бъде закупена, както и за максимално българско участие. Освен това, по отношение на техниката, която ще получи ВВС, условието е да бъдат обучени нашите военновъздушни сили за извършване на инспекциите на техниката.

Що се отнася до проекта за ВМС, поне един от корабите, трябвало да бъде произведен в България. „Това е патриотичната мисия към българския данъкоплатец“, посочи Величков.

Подобни статии

Top