Каракачанов ще присъства на клетва в 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово

Клетва за вярност ще дадат пет роти или общо над 130 военнослужещи

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в състава на 61-а Стрямска механизирана бригада. Ритуалът ще се проведе на 29 януари 2021 г. от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово.

Клетва за вярност пред народ и Родина ще дадат пет роти или общо над 130 военнослужещи (от над 150 новоназначени в бригадата). Тържественото слово на ритуала ще произнесе командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, а новоназначените ще бъдат поздравени от министър Красимир Каракачанов. Молебен за здраве и благоденствие на всички военнослужещи в бригадата и техните семейства ще бъде отслужен от свещеници от епархията.

В 61-ва Стрямска механизирана бригада е в ход подготовката за участие в международна мисия, в няколко големи учения и полеви лагери през 2021 г. Най-мащабните учения с участието на военнослужещи от формированието са батальонно тактическо учение с бойна стрелба „Balkan Sentinel” (на учебен полигон „Ново село”) и тактическото учение с бойни стрелби „Шабла”, където участва зенитно-ракетният дивизион. Сред задачите през тази година са сертифициране и изпращане на рота за охрана за участие в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан (от формированията на бригадата), сертификации на щаба на бригадата съвместно с щабен батальон и на 2-ри механизиран батальон (на учебен полигон „Корен”).

Във формированието през последните три години броят на освободените от военна служба войници намалява всяка следваща година, а на назначените след конкурс се увеличава. При проведените два конкурса през 2020 г. са назначени общо 197 военнослужещи. През февруари 2021 г. предстои нов конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности.

Подобни статии

Top