Каракачанов: Скопие може да иска договорът с България да бъде отменен

Има индикации, че Скопие иска да отмени договора с нашата страна

„Смятам, че нашите интереси са добре гарантирани в договора, който сме подписали с Македония, разбира се, ако двете страни са искрени и искат да ги изпълняват. Но всеки един договор е временен. В него пише, че може да бъде отменен от парламента. Започвам да си мисля, че това е целта на политиците в Скопие – договори с България и Гърция, влизане в НАТО и в Европейския съюз, след което договорите да бъдат отменени, а те да продължават с техните вече известни на историята номера“. Това заяви пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и лидер на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов днес.

Според него индикации за подобен ход от страна на Македония има от няколко години насам. „Аз бих приел, че договорът за приятелство е изпълнен, когато видя учебниците, по които учат децата. Ако в тези учебници пак пише, че цар Самуил е македонски цар, значи договорът не е изпълнен. Договорът е основа за разбирателство, но когато едната страна не спазва този договор, ние си имаме други механизми да влияем“, каза Каракачанов.

По думите на лидера на ВМРО-БНД приблизително година и половина след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, Македония продължава да провокира с така наречената си „история“. Думите му бяха по повод последното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония.

„В Договора е записано,  че двете страни нямат взаимни претенции една към друга, в това число и териториални. Също така е записано, че спорните личности и събития в общата ни история ще бъдат оценявани на базата на автентични исторически документи. Всъщност, тук Скопие не изпълнява своите ангажименти“, коментира още Каракачанов.

1 2

Подобни статии

Top