Каракачанов в Пловдив: Цената на F-16 трябва да е съобразена с възможностите на България (ВИДЕО)

Сделката не трябва да надхвърля 2 милиарда

„Цената на изтребителите F-16 трябва да е съобразена с възможностите на България. Тя по никакъв начин не трябва да надхвърля първоначалната оферта, която са направили САЩ – малко над 2 милиарда“. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той беше категоричен, че е дал ясни указания в писмен вид на проверяващите, още преди да заминат на разговорите по сделката във Вашингтон.

„Второто условие е цената в никакъв случай да не бъде за сметка на способностите на самолета. Т.е постигането на по-ниска цена не трябва да бъде за сметка на оборудването, въоръжението и подготовката на пилотите. Третият проблем, който е много важен, е как ще заплатим. Практиката в САЩ е да се плаща при сключването на договора еднократно всички пари накуп. Ние търсим варианти, при които да не товарим бюджета с еднократно 100-процентово плащане, а да намерим вариант, при който това да стане по друг начин“, допълни военният министър и подчерта, че договорката е въпрос на разговори.

По думите му вероятно преговорите ще приключат до края на юни и едва тогава ще има конкретна информация. Каракачанов, който бе дошъл с тениска с емблемата на производителите на изтребителите „Миг-29“, се пошегува, че при благополучно приключване на преговорите за F-16, ще облече и такава фланелка.

Стартира и процедурата за бойните машини за армията

Според военния министър до края на юни трябва да бъдат изпратени писмата до четирите фирми, проявили интерес и гласувани с решение на парламента, за повече информация за бойните машини, които трябва да бъдат закупени за армията.

„Народното събрание ми е гласувало 4 фирми от различни държави, към които ние да се обърнем и да изпратим оферти, за да потвърдят те своите намерения и да започнат преговори. Там параметрите са същите – бойни условия, цена, качество, но за разлика от самолетите, тук има още едно условие – минимум 20% от компонентите на машината трябва да бъдат изработени от български фирми от родния военно-промишлен комплекс. Доколкото съм информиран, и четирите желаещи фирми – френска, немска, финландска и американска, водят активни разговори с българските фирми производители на части и компоненти, за да са готови. И когато си подадат офертите, да ни представят и тази визия“, поясни Каракачанов. И допълни: „Идеята е проста – машините да се сглобяват в България, като част от оборудването и въоръжението, а дори и техниката по тези машини, да бъдат българско производство, за да стимулираме развитието и на българската военна промишленост.“

Вицепремиерът Каракачанов и районният кмет на „Южен“ Борислав Инчев откриха 12-та поред нова детска площадка в района.

Подобни статии

Top