Караянчева в Карлово: Честваме важна за цялата ни страна годишнина (СНИМКИ)

В Карлово бе отбелязана 143-та годишнина от избора на първия Градски съвет

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на първия Градски съвет на Карлово. Тя прие почетния караул на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад „Васил Левски“.

„Днес честваме важна за цялата ни страна годишнина – годишнината от учредяването на Първия градски съвет в Карлово, отбеляза Цвета Караянчева на тържествената  сесия на Общинския съвет. На този ден преди 143 години тук, в една от люлките на българското Възраждане, започва изграждането на местното самоуправление, на местната власт, която винаги е била и ще бъде най-близо до стремежите и болките на гражданите“, заяви тя.

Председателят на парламента подчерта, че още с първите си стъпки новият съвет на Карлово доказва, че се води от идеите на Възраждането и национално-освободителното движение.

„Взимат се мерки за възстановяване на стопанския живот, раздават се с купони жито на най-бедните, разширява се и се укрепва обществената собственост, предприемат се мерки за поддържане чистотата на града, взимат се решения да се открие и поддържа болница, да се организира полиция“, посочи Цвета Караянчева.

„Още в първите дни на свободата членовете на съвета посвещават силите си на това да окажат подкрепа на вдовиците и сираците, оцелели по време на кланетата през лятото на 1877 г. в Карлово“, допълни тя.

„Да бъдеш наследник на тези светли имена и възрожденски личности е гордост, но и огромна отговорност за днешните управници на Карлово“, отбеляза председателят на Народното събрание.

1 2

Подобни статии

Top