Кардиолог: „Чувствате се зле, а се боите от COVID? Извикайте лекар вкъщи!“ - DC news

Кардиолог: „Чувствате се зле, а се боите от COVID? Извикайте лекар вкъщи!“

 Според кардиолога д-р Анна Карафилоска проблем е, че пациентите не търсят навреме медицинска консултация

Инфекцията с коронавирус SARS-CoV-2  може да доведе до системни възпалителни, белодробни и сърдечно-съдови усложнения.  Те са причина за  значително повишение на болестността и смъртността у нас, заяви д-р Анна Карафилоска, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“, част от екипа на COVID-19 отделението и на Медицински транспорт „Голденбург“.

В своята практика тя посочи, че най-често се среща с възпалителни заболявания на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, прояви на исхемична болест и белодробна емболия, причинени от инфекцията.

„Хората, които се оплакват от гръден дискомфорт, недостиг на въздух, имат чувство на сърцебиене, уморяват се по-лесно, забелязват отоци по подбедриците, е желателно възможно най-бързо да потърсят специализирана лекарска помощ“, съветва тя. „За някои тези оплаквания може да не изглеждат тежки,  но оплакванията често издават и сериозни състояния, затова не бива да се подценяват“, допълва лекарката.

Според нея проблем е, че пациентите не търсят навреме медицинска консултация, страхувайки се, че ще се заразят от COVID-19, ако посетят лечебно заведение. Затова зачестяват случаите на болни, които се обръщат за помощ твърде късно и заболявания, които са лечими в ранен стадий, биват късно диагностицирани и за нещастие завършват неблагоприятно. Така много пациенти пропускат шанса да бъдат излекувани и да имат един по-дълъг и пълноценен живот, посочи д-р Карафилоска.

В условията на настоящата пандемия се влоши и лечението на хроничните сърдечно-съдови заболявания.

Хората не провеждат редовните профилактични прегледи. Не идват при първите симптоми на влошаващо се здравословно състояние. Част от от болните постъпват при нас за диагностика и лечение в крайни фази на декомпенсация, а това затруднява лечебния процес, удължава времето за болничното лечение, по-трудно се постига оптимален  терапевтичен резултат.

На тези, които се притесняват, д-р Карафилоска препоръча да се възползват от услугата „консултации по домовете“. Само по този начин ще се избегнат трагедии като случая в болницата във Враца, както и много други, за които в последните дни се заговори отново в публичното пространство.

Болните няма да се разкарват сами до болници и медицински центрове, няма да се редят на опашки пред регистратурите, да очакват помощ от медицински секретари, чието задължение е да обработват документацията. Тези хора реално не могат да преценят състоянието на пациента, защото не са лекари. Затова най-добрият начин е да бъде извикан специалист в дома, който веднага може да започне терапия и чак след това да насочи болния към подходящото лечебно звено, а придружавайки го, да проследи неговото състояние. Това създава сигурност не само за него, но и за цялото семейство.

Навременното лечение е особено важно

Болни с артериална хипертония, ритъмни и проводни нарушения, исхемична болест на сърцето, белодробен тромбемолизъм, сърдечна недостатъчност не бива да пропускат възможността на получат качествена лекарска помощ, да имат подходящо и навременно лечение, за да се подобри статусът им. В противен случай се повишава вероятността от фатални сърдечно-съдови събития – инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, смърт.

Улесненият достъп до специалист, провеждането на ЕКГ, холтер ЕКГ и кръвни изследвания значително подобряват качеството на лечението. Тези методи осигуряват ориентация за тежестта на състоянието на болния, преценка за необходимостта от амбулаторно проследяване или болнично лечение.

„Не се притеснявайте да се свържете със специализирани структури. Те ще ви изпратят медицински екип, който ще ви консултира, защото 50% от успеха на лечението е навременната диагностика и назначаване на адекватна терапия“, заключи д-р Карафилоска.

Подобни статии

Top