Кариера и незаконни депа за боклуци разкриха от Областна управа край Ягодово и Катуница

Частник оперирал с депата, без да плаща такси и концесии, вземал и пари от фирми за депониране

Незаконни депа за строителни отпадъци се оказаха двете нерегламентирани сметища край река Чая в района на селата Катуница и Ягодово. Това съобщи на нарочна пресконференция областният управител Дани Каназирева, след като проведе среща с институциите, ангажирани с проверките, които тя назначи през миналата седмица. . Тя беше категорична, че ще сезира Окръжна прокуратура и  МВР – Пловдив за извършено престъпление на територията на област Пловдив.

Припомняме, че експерти на областна управа откриха сметищата по сигнал, като първо провериха сметището край Катуница, а след това в землището на село Ягодово. При проверката, извършена от институциите се оказа, че незаконното депо край Ягодово функционира от над 4 години, като там се извършвал и незаконен добив на инертни материали без разрешителни и концесия.

Областна администрация  извърши проверка, при която  установи собствениците на терените и предоставя цялата документация на прокуратурата. Оказа се, че депото край Ягодово е на площ от над 40 дка и е разположено върху 5 частни и част от общински терени, които са със статут на земеделска земя. Там преди няколко години е започнат незаконен добив на инертни материали без права, лиценз и концесия. В резултат са се образували котловани с дълбочина около 5-6 метра, а добитите инертни материали са над 200 хил. куб.м.

Милиони тонове боклуци са загробени в котлованите, останали при изкопаването на инертни материали

В момента на проверката изкопите се запълвали с отпадъци на пластове, като с диги се обособяват секции с площ по 4-5 дка, след което същите се запръстяват. При извършеното посещение от експерти на областта е нямало налична строителна  механизация, но е имало следи от такава. На  проверения обект се е  извършвало изключително стройно организирано, незаконно събиране, извозване и депониране на строителни и промишлени отпадъци, с използване на транспортни средства и тежка механизация, и това не може да е останало незабелязано. Там имало дори кантар, на който се теглели отпадъците, за които се плащали съответните такси, в пъти по-ниски от тези на общинските депа в Цалапица, Първенец и Асеновград.

1 2

Подобни статии

Top